Wykonanie
Jak już od dawna wiecie (od początku istnienia bloga jest ta wzmianka w kolumnie 'o mnie') uwielbiam kuchnię włoską! Nie mniej ucieszyłam się, gdy od wczoraj rozpoczął się tydzień włoski w Lidlu! Dzisiaj przepis z wykorzystaniem właśnie produktów z tego sklepu z linii Italiamo. Pyszne i rozpustne spaghetii aglio,
olio e pepperoncino, czyli spaghetii z
czosnkiem,
oliwą i
chilli. Martha Stewart powiedziała kiedyś, że to najlepsza pasta na świecie i w tej kwestii muszę się z Nią zgodzić - jest przepyszne! Korzystajcie z produktów dostępnych w Lidlu i wyczarujcie wspaniałe dania kuchni włoskiej!
składniki:500g spaghetti5-6 ząbków
czosnku6 łyżek
oliwy z oliwek Italiamo1-2 łyżeczki
papryczek chilli w
oliwie Italiamo (lub 1 posiekana
papryczka chilli)garść
natki pietruszkiopcjonalnie
parmezan lub inny
serMakaron gotujemy al dente. W tym czasie na patelni podgrzewamy na wolnym ogniu
oliwę z
chilli, papryczką i
pietruszką.
Makaron odcedzamy wrzucamy na patelnie. Chwilę podsmażamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Nakładamy na talerze i posypujemy
natką pietruszki i opcjonalnie
parmezanem lub innym
serem.Wartości odżywcze:porcja: 360 gwęglowodany: 105 g
białko: 25 gtłuszcze: 20 gkalorie: 650 kcal