Wykonanie

Drożdżówki pachnące słońcem,świeżą
zielenią i radością.Idealne w towarzystwie mrożonej
herbaty lub
kawy. Wspaniałe.500 g
mąki pszennej, 250 ml
mleka,pół szklanki
cukru, szczypta
soli,2
jajka, 5 dag
drożdży, 50 g
margaryny,500 g
rabarbaru.Na
lukier:
cukier puder,
mleko.
Drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilościciepłego
mleka i łyżce
cukru, odstawiłamdo wyrośnięcia.
Mleko wraz z
cukrem i
soląlekko podgrzałam, wsypałam przesianą
mąkę. Mieszając drewnianą łyżką wbiłam
jajka oraz stopioną i wystudzoną
margarynę.Wlałam zaczyn, dokładnie wyrobiłam. Ciasto przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką,odstawiłam do wyrośnięcia.
Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam w nieduże kawałki. Zasmażyłam z 5 łyżkami
cukru na łyżeczce klarowanego
masła.Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na grubość około pół centymetra. Wykrawałam krążki,lekko rozpłaszczałam. Na każdy wyłożyłam łyżkę rabarbarowej masy.Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piekłam około 20-25 minut.Po wystudzeniu polałam lukrem.Bardzo smacznie polecam :)