ßßß Cookit - przepis na Szneki z rabarbarem i glancem

Szneki z rabarbarem i glancem

nazwa

Wykonanie

Drożdżówki pachnące słońcem,
świeżą zielenią i radością.
Idealne w towarzystwie mrożonej
herbaty lub kawy. Wspaniałe.
500 g mąki pszennej, 250 ml mleka,
pół szklanki cukru, szczypta soli,
2 jajka, 5 dag drożdży, 50 g margaryny,
500 g rabarbaru.
Na lukier: cukier puder, mleko.
Drożdże rozmieszałam w niewielkiej ilości
ciepłego mleka i łyżce cukru, odstawiłam
do wyrośnięcia. Mleko wraz z cukrem i solą
lekko podgrzałam, wsypałam przesianą
mąkę. Mieszając drewnianą łyżką wbiłam jajka oraz stopioną i wystudzoną margarynę.
Wlałam zaczyn, dokładnie wyrobiłam. Ciasto przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką,
odstawiłam do wyrośnięcia.
Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam w nieduże kawałki. Zasmażyłam z 5 łyżkami
cukru na łyżeczce klarowanego masła.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na grubość około pół centymetra. Wykrawałam krążki,
lekko rozpłaszczałam. Na każdy wyłożyłam łyżkę rabarbarowej masy.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piekłam około 20-25 minut.
Po wystudzeniu polałam lukrem.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/szneki-z-rabarbarem-i-glancem.html