Wykonanie
Jako, że sezon na placki z
rabarbarem w pełni, w kuchni wrze od jego wyrobu. Praktycznie co dwa tygodnie moi domownicy domagają się tego ulubionego ciasta. Przepis mamy od teściowej, która jest mistrzynią w jego wykonaniu. Pozwolę go sobie przypomnieć, gdyż zaktualizowałam parę zdjęć.

Składniki:- 2 gałązki
rabarbaru, na ciasto:- 1/2 kostki tłuszczu,- 3 szklanki
mąki pszennej,- 1/2 szklanki + 1 łyżeczka
cukru,- 3
jaja,- 5 dag
drożdży,- 1/2 szklanki
mleka,- szczypta
soli, na kruszonkę:- 1 szklanka
mąki pszennej,- 1 szklanka
cukru,- 1/2 kostki tłuszczu.Sposób wykonania:Tłuszcz roztapiamy i studzimy. W tym czasie w letnim
mleku z
cukrem rozpuszczamy
drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.Mieszamy
jaja z
cukrem, dodajemy 1 szklankę
mąki, następnie wystudzony tłuszcz, znów szklankę
mąki,
drożdże i resztę
mąki z
solą. Dokładnie mieszamy, wykładamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na nie pokrojony w plasterki
rabarbar i posypujemy kruszonką, którą robimy z wymieszania jej składników.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy przez ok. 30 minut.Smacznego!