ßßß
Ochota na pizzę była tak ogromna,że nie zastanawiając się długoprzygotowałam zapisane wcześniej w pamięci kotki Margherita :)Najprostsza, najbardziej popularnapizza z nietypowym, wykwintnympodkładem.Ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej,łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka,75 ml mleka, 70 g masła, łyżka skórkistartej z cytryny, 20 ml Amaro, Averna lub innego ziołowego trunku.Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie ciasto, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.Następnego dnia porządnie zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, foremką wycięłam kształty.Pozostałe produkty to: dojrzałe pomidory lub z puszki, ząbek czosnku,kula sera mozzarella, kilka listków bazylii, oliwa.Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z pomidorami z puszki.Pulpą posmarowałam ciasto, obłożyłam serem mozzarella, skropiłam oliwą.Włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piekłam około 15 minut.Po upieczeniu posypałam porwanymi na kawałki listkami bazylii.Bardzo smacznie polecam :)