ßßß
Bardzo mleczna w smaku babka, zrobiona na słodzonym mleku skondensowanym. Bardzo mnie ciekawiło, co wyjdzie, z tak nietypowego przepisu ;-). I nie byłam do końca zachwycona. Po polaniu babki orzeźwiającym lukrem przygotowanym na soku z cytryny było już dużo lepiej, również proponuję dodać do niej trochę otartej skórki z cytrusów. Babka jest mięciutka, bardzo delikatna. I nie wrócę do przepisu, ponieważ bardziej lubimy babki sypkie i tradycyjne. Jednak to tylko moja subiektywna opinia - mimo wszystko warto wypróbować. Może to będzie Wasza ulubiona babka?Składniki:120 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400 g)50 g masła, roztopionego i ostudzonegododatkowo, choć niekoniecznie: otarta skórka z pomarańczy lub cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.Mleko skondensowane wlać do misy miksera. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać masło i zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.Formę o wymiarach 29 x 10,5 cm (wymiary górne) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wlać ciasto (ciasto powinno sięgać do połowy foremki - bardzo rośnie).Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 - 35 minut (10 minut przed końcem zwiększając temperaturę do 180ºC). Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Babkę wystudzić. Przed podaniem warto polać lukrem przygotowanym na soku z cytryny.Smacznego :-).Przepis pochodzi z blogu 'Food & Cook' .