ßßß
Kolejny raz delektujemy sięwspaniałą potrawą ze śledzi.Tatar w łódkach z ziemniakówto elegancki i pyszny sposób na sobotni wieczór, świątecznąkolację czy karnawałową zakąskę.Kiedy na stole pojawiają sięśledziki podane w taki sposób,wszystkie inne rarytasy przestająsię dla mnie liczyć.6-7 filetów matiasów,duża czerwonacebula, 2 kiszone ogórki,jedno winne jabłko, 2 jajka, oliwa, pieprz, łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki.Śledzie zalałam wodą i moczyłam około godziny.W międzyczasie ugotowałam w łupinach 3 ziemniaki uprzednioporządnie wyszorowane. Kiedy wystygły przekroiłam na pół i wydrążyłam.Jaja ugotowałam na twardo, zahartowałam, obrałam.Ogórki, jabłko, cebulę i dokładnie osuszone filety pokroiłam w kosteczkę.Dodałam chlust oliwy, pieprz świeżo utłuczony i sok z cytryny.Wymieszałam. Tatarem wypełniłam ziemniaczane łódki, ułożyłam na półmiskach. Przybrałam posiekanymi jajkami i natką pietruszki.Skropiłam oliwą. Można jeszcze posypać majerankiem.Bardzo smacznie polecam :)