ßßß Cookit - przepis na Tatar ze śledzia na kociewską nutę

Tatar ze śledzia na kociewską nutę

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz delektujemy się
wspaniałą potrawą ze śledzi.
Tatar w łódkach z ziemniaków
to elegancki i pyszny sposób na sobotni wieczór, świąteczną
kolację czy karnawałową zakąskę.
Kiedy na stole pojawiają się
śledziki podane w taki sposób,
wszystkie inne rarytasy przestają
się dla mnie liczyć.
6-7 filetów matiasów,
duża czerwona
cebula, 2 kiszone ogórki,
jedno winne jabłko, 2 jajka, oliwa, pieprz, łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki.
Śledzie zalałam wodą i moczyłam około godziny.
W międzyczasie ugotowałam w łupinach 3 ziemniaki uprzednio
porządnie wyszorowane. Kiedy wystygły przekroiłam na pół i wydrążyłam.
Jaja ugotowałam na twardo, zahartowałam, obrałam.
Ogórki, jabłko, cebulę i dokładnie osuszone filety pokroiłam w kosteczkę.
Dodałam chlust oliwy, pieprz świeżo utłuczony i sok z cytryny.
Wymieszałam. Tatarem wypełniłam ziemniaczane łódki, ułożyłam na półmiskach. Przybrałam posiekanymi jajkami i natką pietruszki.
Skropiłam oliwą. Można jeszcze posypać majerankiem.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/01/tatar-ze-sledzia-na-kociewska-nute.html