Wykonanie
Mielone mięso z gotowanym
jajkiem w środku to popularne i znane danie. Aż
dziwne, żedotychczas nie publikowałamtego w blogu. Nadrabiam dziś ;)Jaskółcze gniazda są idealne na stół z zimnymi zakąskami.Można też spożywać je na gorąco,jednak dla mnie taka porcjato zdecydowanie za dużo -chyba, że zamiast
jajka kurzegowykorzystałabym przepiórcze.Tak zrobię następnym razem :)50 dag
wieprzowej karkówki i 20 dag pachwiny umyłam, oczyściłam i zmieliłam. Dodałam 3
jajka, garść posiekanej
natki pietruszki,
pieprz,
sól,
majeranek, 2 łyżki
bułki tartej, łyżkę
soku z cytryny,2 łyżki tartego
parmezanu i jedną drobno pokrojoną i zeszkloną na
maśle cebulę.Wszystkie składniki dokładnie połączyłam, odstawiłam do lodówki na godzinę. W międzyczasie ugotowałam na twardo 6
jajek.Zahartowałam zimną
wodą, obrałam.Porcje
mięsa rozpłaszczałam na dłoni, w środek kładłam
jajko, zlepiałam.Obtaczałam w
mące, rozmąconym
jajku i
bułce tartej.Kule smażyłam we frytkownicy, w
oleju rozgrzanym do 165° C.Rumiane gniazda wyjmowałam na papierowy ręcznik.Serwowałam na gorąco i na zimno.Bardzo smacznie polecam :)