ßßß Cookit - przepis na Steki z marynowanej karkówki

Steki z marynowanej karkówki

nazwa

Wykonanie

Porządny kawał delikatnego,
soczystego mięsa to jest to :)
W sobotę zamarynowałam,
by dziś wreszcie z rozkoszą
delektować się pysznym obiadem.
Karkówkę wieprzową około
60 dag pokroiłam na plastry i równomiernie rozbiłam.
Przygotowałam marynatę:
sok z połowy cytryny, dwa chlusty
oliwy, łyżka miodu, pół
łyżeczki pieprzu, łyżeczka słodkiej
papryki, dwie szczypty soli morskiej, 50 ml czerwonego, półwytrawnego wina,
gałązka świeżego rozmarynu, gałązka kolendry i dwa ząbki czosnku.
Wszystkie składniki połączyłam. Pędzelkiem posmarowałam
dokładnie każdy płat mięsa z dwóch stron. Ułożyłam w miseczce, przykryłam
folią spożywczą, wstawiłam do lodówki.
Przez trzy dni karkówka nabierała smaku i aromatu.
Steki smażyłam na rozgrzanej patelni. Gdy zrumieniły się z jednej strony
odwróciłam i dodałam łyżkę masła oraz kilka małych cebulek
pokrojonych na ćwiartki.
Podlałam odrobiną wina (tego samego, które użyłam do marynaty),
posmarowałam lekko miodem i przykryłam. Dusiłam kilka minut.
Ziemniaki obrałam, ugotowałam. Miękkie odlałam, odparowałam i ubijając tłuczkiem połączyłam z łyżką masła.
Piure ułożyłam na talerzach posługując się metalową obręczą.
Boki ziemniaczanego walca udekorowałam natką pietruszki
a wierzch kurkumą. Obok położyłam mięso i karmelizowaną cebulkę.
Smakowym dodatkiem był dżem z dyni i jabłek, który fantastycznie
skomponował się z mięsem.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/11/steki-z-marynowanej-karkowki.html