Wykonanie

Przed południem zachwalałamwalory kremowych zup.
Mięso, na którym sporządziłambazę do kremu z
brokułówwykorzystałam dzisiaj, robiącpyszne pierożki z
gruszkowymposmakiem.Ugotowaną i zimną
karkówkęzmieliłam. Kilka plasterków
wędzonego boczku (około 25 dag)drobno pokroiłam i wraz z równie drobno pokrojoną
cebulą zrumieniłam na patelni.Jedną dużą, twardą zieloną
gruszkęstarłam wraz ze skórą na największych oczkach tarki. Wszystkie składnikifarszu wymieszałam, dodałam dwa
żółtka, łyżeczkę
majeranku i
pieprz.Z
mąki,
jajka i bardzo ciepłej
wody przygotowałam jędrne, elastyczne ciasto.Wałkowałam porcjami i za pomocą metalowej obręczy wykrawałam krążki.Wypełniałam aromatycznym farszem, zlepiałam.Gotowałam we wrzącej, osolonej wodzie z łyżeczką
oleju.Do sporządzenia okrasy użyłam 15 dag
słoniny i jedną dużą
cebulę.
Słoninę pokroiłam w cienkie słupki, stopiłam na patelni.Dodałam
cebulę, smażyłam do zrumienienia.Pierogi wyłożyłam na talerze, polałam tłuszczem.Bardzo spodobał mi się pomysł z
gruszką. Dodałam ją do farszu,gdyż miałam tylko jedną i zupełnie nie wiedziałam, co z nią zrobić.Spowodowała, że farsz nabrał lekkości i delikatnego, słodkawego posmaku.Bardzo smacznie zachęcam i polecam :)