Wykonanie
Lubicie kiełbasę? Tak, wiem, co to za
dziwne pytanie... i jeszcze w piątek.... wiecie co, dla mnie odpowiedź na nie wcale nie była taka prosta. Na szczęście wszystko się wyklarowało podczas kiełbasianych warsztatów kulinarnych w ramach kampanii " Gwarancja jakości QAFP ", które odbyły się w warszawskim studiu Food Lab 11 grudnia 2015 r.Wcześniej miałam zbyt małą, bardzo okrojoną świadomość na temat
kiełbasy. Jadałam ją w kilku daniach lub upieczoną na grillu i nic więcej. Do tego kupowałam ją w osiedlowym sklepie, gdzie jej jakość nie zawsze była taka jakbym sobie tego życzyła.W dniu warsztatów wszystko się zmieniło. Własnoręcznie wykonana
kiełbasa zmieniła mój świat. Od tego dnia
kiełbasa jest pycha! I nawet bez
chleba! Więc jeśli też nie jesteście pasjonatami
kiełbasy jak ja wcześniej, mam nadzieję, że mój post choć troszkę Was zainteresuje i zmieni Wasze nastawienie.
Zdjęcia pochodzą z profilu Jakość QAFPRodzajów
kiełbasy jest mnóstwo, a pomysłów na jej podanie jeszcze więcej.Przed warsztatami w życiu nie poczęstowałabym moich gości gotowaną
kiełbasą, a jeśli nawet to z pewnością nie na musie z
suszonych moreli, albo w towarzystwie pieczonej
gruszki z
ostrym serem. Pomyślałabym, że połączenie tych smaków będzie nietrafione, albo że
kiełbasa nie jest daniem godnym wykwintnych dodatków. I tu popełniłabym duży błąd.
Kiełbasa, a zwłaszcza ta domowa (w której znajdziemy tylko to, co do niej wcześniej zapakowaliśmy) może być daniem godnym salonów!Na warsztatach atmosfera była wspaniała. Każdy z blogerów (było nas ponad 20) bacznie słuchał wykładów o tym jakie
mięso wybrać do przygotowania
kiełbasy, jakie dobrać do niej dodatki i oczywiście jak się zabrać do jej produkcji. Eksperci Carlos Gonzalez Tejera i Jolanta Ciechomska byli prawdziwymi rzecznikami
kiełbasy, prowadząca Katarzyna Cichopek wprowadziła przyjemną atmosferę, a szef kuchni Sebastian Kornacki i jego team kucharski przygotowali z nami - uczestnikami różne rodzaje
kiełbas.Blogerzy zostali podzieleni na 3 grupy i każda z grup przygotowywała po 2 rodzaje
kiełbas (każdy rodzaj był inny).
Moja ośmioosobowa grupa przygotowała
kiełbasę wieprzową z
wędzonym boczkiem i
cebulką podaną wraz z
chlebem z jadalnym węglem oraz
kiełbasę wieprzową z dodatkiem
wołowiny i trawy żubrowej z zapiekaną
gruszką z
serem bryndza na musie z
suszonych moreli.
Przyznam, z początku myślałam, że po warsztatach umrę z głodu. Przecież ja nie lubię
kiełbasy! A już na pewno nie surowej, tylko ugotowanej... Z pewną nieśmiałością wzięłam pierwszy kęs do buzi (by przynajmniej wiedzieć jak smakuje) i buum!
Jejku jaka ona pyszna! Czuć
mielone mięso, całą gamę przypraw i
zero tłuszczu. Nieprawdopodobne, że
kiełbasa może być lepsza od
schabowego!W najbliższym czasie odtworzę zapisane przepisy na
kiełbaski, które wykonała moja zwycięska grupa i podzielę się nimi z
Wami. Zwycięska, ponieważ to właśnie nasze
kiełbasy zasmakowały jury najbardziej. Do domu wróciłam z plecakiem doświadczeń, nowymi przepisami oraz wygraną nadziewarką do
kiełbas :)
Więcej na temat
mięsa z jakością QAFP przeczytacie na stronie http://www.qafp.pl/Jeśli zaciekawił Was
chleb z jadalnym węglem, mam namiar na Pana, który owy węgiel produkuje :)