Wykonanie
Gnocchi, podobnie jak polskiekopytka są szybkie w przygotowaniu. Mała ilośćpotrzebnych składników czynidanie ekonomicznym i prostym.Włoskie gnocchi znane są na całym świecie a różnorodnośćsposobów ich serwowaniajest niezliczona.Przygotowałam dziś te smacznekluski i zabarwiłam je dlalepszego smaku i wizualnegoefektu. Warzywny sos doskonalekomponuje się z gnocchi nadającim wyjątkowego charakteru.Kilogram mącznych
ziemniaków ugotowałam w łupinach. Kiedy wystygłyobrałam i przecisnęłam przez praskę. Dodałam jedno duże
jajko, szczyptę
soli, dwie łyżki startego
parmezanu i około 300 g
mąki pszennej.Wyrobiłam, podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam garść posiekanej
natki pietruszki a do drugiej łyżkę
koncentratu pomidorowego.Uformowałam cienkie wałki i za pomocą radełka pocięłam na wąskie kluski.Gotowałam partiami we wrzącej, osolonej wodzie.W międzyczasie przygotowałam sos: po pół strąka
papryki czerwonej, zielonej i żółtej oraz jedną
cebulę pokroiłam w kostkę.Zasmażyłam na patelni, dodałam dwa
pomidory obrane ze skórki i pokrojoneoraz szklankę
przecieru pomidorowego. Doprawiłam
solą, suszoną papryczkąpeperoni,
bazylią i
oregano.Gnocchi ułożyłam na talerzach, polałam sosem.Bardzo smacznie polecam życząc wszystkim radosnego weekendu.
Buon Appetito :)