Wykonanie

Przygotowanie sushi nie jestskomplikowane, choć wymaganieco cierpliwości.
Ryż możnawykorzystać na tysiące sposobów,łącząc go z gotowaną, wędzoną,surową i smażoną
rybą,
mięsem,
jajkami oraz wszelkimiwarzywami.300 g
ryżu do sushi wypłukałam pod strumieniem zimnej
wody.Przełożyłam do garnka z
wodą,a kiedy zawrzała przykryłam go i przez 10 minut gotowałam. Zdjęłam z ognia, odstawiłam na 15 minutnie odkrywając pokrywki.
Awokado przekroiłam na pół, wyjęłam pestkę, obrałam ze skóry i pokroiłam w paski.
Wędzonego łososia pokroiłam w cienkie plasterki,które następnie zrolowałam.Płat
nori* położyłam na bambusowej macie gładką stroną do dołu i dłuższym
bokiem do siebie.Wilgotnymi dłońmi położyłam na niego porcję
ryżu, równomiernierozłożyłam, zostawiając centymetrowy wolny marginesprzy przeciwległym
boku.
Skropiłam jasnym
sosem sojowym.W linii równoległej od brzegu ułożyłam
awokado,
łososia i gałązkę
szczypiorku.Zaczynając od
boku z nałożonym nadzieniem zagięłam matę,równocześnie zaginając krawędź
nori. Zawijałam tak dalejstopniowo unosząc matę i lekko naciskając na nadzienie.Na końcu zwilżyłam
wodą krawędź
nori i zlepiłam rulon.Przełożyłam na deskę i pokroiłam za pomocą
ostrego noża.Po każdym cięciu przecierałam go wilgotną ściereczką, by był zupełnie czysty.Serwowałam od razu po przygotowaniu.Oddzielnie, w małych sosjerkach podałam pastę wasabi,
sos sojowy i marynowany
imbir.* Płaty
nori to sprasowane algi. Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów.Można je tanio kupić prawie w każdym dużym markecie.Smacznego:)