Wykonanie

Fantastyczny deser na ponure,deszczowe, jesienne popołudnie.Puchate pączki, z lekką nutą
wanilii sprawią, że dzieńnabierze pogodnych barw.Najsmaczniejsze są lekko ciepłe,solidnie posypane
cukrempudrem. Do deseru polecamczarną
herbatę z plasterkiem
cytryny lub
pomarańczy.Z podanych składnikówwyszło mi 26 pączków.3
jaja, dwa
serki waniliowehomogenizowane (jedno opakowanie 200 g), łyżeczka
proszku do pieczenia,1,5 szklanki przesianej
mąki pszennej,
olej do smażenia.
Jajka rozbiłam w misce. Dodałam
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, na końcu
serki. Wszystko dokładnie wymieszałam.Ciasto odstawiłam na 20 minut, by odpoczęło.Do frytkownicy wlałam
olej, rozgrzałam do 155°C.Można też wykorzystać zwykły garnek.Łyżkę maczałam w gorącej wodzie a następnie nakładałam na tłuszcz porcje ciasta.Pączki robiły się rumiane od
spodu. Za pomocą widelczyka do szaszłykówodwracałam je, żeby upiekły się z dwóch stron.Gotowe wyjmowałam na papierowy ręcznik, pozwalając im w ten sposóbpozbyć się nadmiaru
oleju.Ciepłe posypywałam
cukrem pudrem.