ßßß Cookit - przepis na Babka olejowa

Babka olejowa

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam na stronie mojewypieki.com, bo ten od mojej mamy gdzieś posiałam…. I sama nie wiem, który przepis jest lepszy. W smaku chyba bardziej odpowiada mi babka z tego zgubionego przepisu (smak pamiętam doskonale), jednak dość często wychodziła zbita i czasem wkradał się zakalec. Z przepisu, który testowałm w tym roku, babka pięknie wyrosła, całkiem smaczna, ale jednak bardziej sucha niż ta mojej mamy. Będę musiała odszukać zgubiony przepis i pomyśleć co pozmieniać, aby zawsze się udawala, a w smaku pozostała tak pyszna…. Póki co polecam przepis z portalu Pani Doroty.
Składniki:
4 duże jajka
3/4-1 szklanki drobnego cukru do wypieków (liczymy, że szklanka to 250 ml)
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub aromatu pomarańczowego)- ja dodałam zamist tego kilka kropel cytryny
opcjonalnie: świeżo starta skórka z 1 cytryny i pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubijać, przystawkami miksera do ubijania białek, do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Powoli, strużką, wlewać olej , cały czas ubijając. Opcjpnalnie dodać ekstrakt (lub aromat) i skórkę z pomarańczy, ubić. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy (ja piekłam w silikonowej, niczym jej nie smarowałam, kiedy robiłam w formach blaszanych smarowałam je olejem i oprószałam mąką lub bułką tartą). Babkę piec w temperaturze 165ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Polecam polać lukrem. Ja przygotowałam polewę z cukru pudru i soku z pomarańczy.
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/babka-olejowa