Wykonanie
Muffiny
cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki
owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z
pomarańczy i
cytryny oraz wyciśnięcie
owoców w celu uzyskania soku.Z podanych proporcji można przygotować 6 sztuk .

Składniki:100g
mąki pszennej25g
mąki ziemniaczanej80g
cukru50ml
oleju1
jajko3 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczy2 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny
skórka otarta z
pomarańczyskórka otarta z
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 pełne łyżki (30g) kandyzowanych skórek
owocowych (mieszanki keksowej)

Wykonanie:- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową- do większej miski przesiać suche składniki:
mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia- w mniejszej misce wymieszać
jajko z
cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z
wanilii,
olej, wyciśnięty z
owoców sok oraz
skórkę pomarańczową i
cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy

- do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki- ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek- formę z muffinami wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez około 20 minut, sprawdzając na koniec stan upieczenia przy pomocy patyczka - jeśli włożony w środek babeczki patyczek jest po wyjęciu suchy, babeczki są upieczone- muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia, przechowywać w szczelnym pojemniku