ßßß Cookit - przepis na Muffiny cytrusowe

Muffiny cytrusowe

nazwa

Wykonanie

Muffiny cytrusowe to małe babeczki o orzeźwiającym smaku, wzbogacone o aromatyczne kandyzowane skórki owocowe. Jak każde muffiny, również te poniższe przygotujecie w kilka minut, bez użycia miksera. Najbardziej pracochłonną czynnością jest otarcie skórki z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięcie owoców w celu uzyskania soku.
Z podanych proporcji można przygotować 6 sztuk .
Składniki:
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
80g cukru
50ml oleju
1 jajko
3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki (30g) kandyzowanych skórek owocowych (mieszanki keksowej)
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do większej miski przesiać suche składniki: mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
- w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać
- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy
- do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki
- ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek
- formę z muffinami wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez około 20 minut, sprawdzając na koniec stan upieczenia przy pomocy patyczka - jeśli włożony w środek babeczki patyczek jest po wyjęciu suchy, babeczki są upieczone
- muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia, przechowywać w szczelnym pojemniku
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/01/muffiny-cytrusowe.html