Wykonanie
Jak co niedzielę, tradycyjnie musi być ciasto do
kawy. W tamtym tygodniu jedliśmy ciasto z
rabarbarem, więc w tym tygodniu czas na coś zdrowszego. Padło na jaglane brownie. Mega pyszne, trochę za słodkiego, ale w końcu raz w tygodniu można sobie pozwolić :) Jego ogromną zaletą jest to, że przygotowuje się go bardzo szybko ( i szybko też znika z talerza :P)
3/4 szklanki
kaszy jaglanej350ml
mleka kokosowego50g
suszonych daktyli2łyżki
oleju kokosowegotabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki
miodu2 łyżki wiórek
kokosowychDo garnka wlej
mleko, dodaj
daktyle i zagotuj.
Kaszę jaglaną przepłukaj wrzącą
wodą, a następnie dodaj do gotującego się
mleka. Gotuj do czasu, aż
kasza będzie miękka. Następnie zdejmij garnek z palnika. Do
kaszy dodaj
gorzką czekoladę,
olej kokosowy,
miód i
wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie, tak aby
czekolada dobrze się rozpuściła, a wszystkie składniki połączyły. Całość zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę. Formę do pieczenia wysmaruj
masłem, a następnie wyłóż do niej gotowe ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.Podawaj ze świeżymi
owocami.