Tak mnie naszło jednego dnia na ziemniaki. Powiedziałam: „zróbmy coś z ziemniaka, żeby było dużo i aromatycznie” i udała się pyszna zapiekanka. Nie jest trudna ani mocno czasochłonna a naprawdę warta przygotowania. Polecam miłośnikom ziemniaków i nie tylko. Fajna propozycja na wieczór ze znajomymi.Składniki:1,5 kg ziemniaków4 cebule1 papryka3 ząbki czosnku500 g kiełbasy podwawelskiej200 g żółtego, startego sera300 ml śmietany 18%1 jajkoolej2 łyżki masłagałka muszkatołowaPrzygotowanie:Danie należy zacząć od ugotowania ziemniaków. Nie muszą być ugotowane do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki należy pokroić w paski o grubości 0,5 cm. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić do zarumienienia na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię do cebuli i czosnku. Dodać pokrojoną paprykę i całość lekko podsmażyć po czym zdjąć z ognia. Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 warstwę talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu.Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekamy w temperaturze 175 stopni przez 30 minut. Smaczego