ßßß Cookit - przepis na Domowe spaghetti bolognese

Domowe spaghetti bolognese

nazwa

Wykonanie

Danie, które jest chyba klasyką wśród spaghetti. Robi się je równie szybko jak wersję ze słoiczka ale smakuje o niebo lepiej. Pozdrawiam Karol.
Składniki na 4 porcje:
500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej
Puszka pomidorów całych bez skóry
0 , 5 litra passaty pomidorowej
Cebula
Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne, suszona bazylia, oregano
Kilka listków natki pietruszki
Opakowanie makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i smażyć na oleju. Wrzucić mięso delikatnie je posolić i popieprzyć (resztę przypraw dodamy dopiero do sosu). W przypadku pojawienia się dużej ilości wody z mięsa należy ją odlać (w naszym przypadku woda się nie pojawiła). Gdy mięso będzie zarumienione dodać odcedzone pomidory z puszki i smażyć wszystko razem przez 2 minuty. Następnie wlać 3/4 passaty, przyprawić ziołami, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Gdy zauważycie, że sos jest za gęsty dodać resztę passaty. Całość podgrzać na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie ugotować makaron. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/domowe-spaghetti-bolognese/9223372036854775807