Wykonanie
Obłędny!Sernik zdecydowanie jest moim ulubionym
ciastem, więc jak tylko dostałam paczkę w Polski z kubełkiem
białego sera od razu upiekłam sernik

Składniki:Spódopakowanie dobrej jakości
ciastek lub
herbatnikówodrobina
masłaMasa serowa1 kg
sera twarogowego na sernik2 tabliczki
białej czekolady1 szklanka
cukru1 saszetka
cukru waniliowego (ok 1 łyżki)5
jajek (oddzielnie
żółtka od
białek)Mus malinowy100 g
malin1 łyżka
cukruPrzygotowanie:Spód: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, oraz wysmarować dokładnie
masłem. Na spodzie ciasno ułożyć
ciasteczka, a odstępy dokładnie zapełnić pokruszonymi
ciasteczkami.Mus malinowy:
Maliny zmiksować w blenderze na gładką masę. Przetrzeć dokładnie przez sitko, żeby usunąć wszystkie pestki. Dodać do smaku ok 1 łyżki
cukru (mus powinien być lekko kwaśny).Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W kąpieli
wodnej (w garnku nastawiamy trochę
wody, aż zacznie wrzeć, na wierzchu stawiamy miskę z pokruszoną
czekoladą) roztopić
białą czekoladę, ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski włożyć
ser,
cukier,
cukier waniliowy i
żółtka oraz dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Do masy dodać roztopioną
czekoladę oraz ubite
białka i delikatnie połączyć (najlepiej np. drewnianą łyżką) tak aby masa była puszysta.Przygotowaną masę
serową wylać na spód z
ciastek, wyrównać. Na wierzchu zrobić sporo małych kleksów z musu
malinowego, a następnie za pomocą wykałaczki zrobić wzorek (inspiracja tu). Sernik włożyć do piekarnika na około 50-60 minut. Po tym czasie studzić najpierw przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, później otwartych najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.






