ßßß
Składniki:Spódopakowanie dobrej jakości ciastek lub herbatnikówodrobina masłaMasa serowa1 kg sera twarogowego na sernik2 tabliczki białej czekolady1 szklanka cukru1 saszetka cukru waniliowego (ok 1 łyżki)5 jajek (oddzielnie żółtka od białek)Mus malinowy100 g malin1 łyżka cukruPrzygotowanie:Spód: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, oraz wysmarować dokładnie masłem. Na spodzie ciasno ułożyć ciasteczka, a odstępy dokładnie zapełnić pokruszonymi ciasteczkami.Mus malinowy: Maliny zmiksować w blenderze na gładką masę. Przetrzeć dokładnie przez sitko, żeby usunąć wszystkie pestki. Dodać do smaku ok 1 łyżki cukru (mus powinien być lekko kwaśny).Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. W kąpieli wodnej (w garnku nastawiamy trochę wody, aż zacznie wrzeć, na wierzchu stawiamy miskę z pokruszoną czekoladą) roztopić białą czekoladę, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka oraz dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem na małych obrotach). Do masy dodać roztopioną czekoladę oraz ubite białka i delikatnie połączyć (najlepiej np. drewnianą łyżką) tak aby masa była puszysta.Przygotowaną masę serową wylać na spód z ciastek, wyrównać. Na wierzchu zrobić sporo małych kleksów z musu malinowego, a następnie za pomocą wykałaczki zrobić wzorek (inspiracja tu). Sernik włożyć do piekarnika na około 50-60 minut. Po tym czasie studzić najpierw przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, później otwartych najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.





