ßßß
Składniki:- spód:250-300 g ciasteczek digestive lub herbatników (użyłam pełnoziarnistych)100-150 g masła- masa serowa:1 kg twarogu o gładkiej konsystencji1 opakowanie cukru waniliowego100 ml mleka300 g białej czekolady (daj 400 g jeśli chcesz, aby sernik był bardziej słodki)5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)1 opakowanie budyniu waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Herbatniki rozkrusz ręcznie lub rozdrobnij przy pomocy blendera. Masło roztop w rondelku i wymieszaj dokładnie z rozkruszonymi ciasteczkami. Tak powstałą mieszanką wyłóż spód dużej tortownicy, wygładź powierzchnię ciastek czystą łyżką, a następnie schłódź tak przygotowany spód w lodówce.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Biały ser ubij z cukrem waniliowym. Do twarogu stopniowo dodawaj czekoladę cały czas mieszając (miksując). Następnie dodaj mleko oraz budyń i wymieszaj. Białka i szczyptę soli ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wymieszaj masę jajeczną z pozostałymi składnikami. Piecz w temperaturze 160-170 stopni przez około 60 minut. Przestudź, a następnie dobrze schłódź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Udekoruj wedle uznania - cukrem pudrem, białą czekoladą lub pozostaw bez przybrania. Smacznego!


