Wykonanie
Puszysty i delikatny w smaku, nie nazbyt słodki. No, chyba że, w przeciwieństwie do mnie, powstrzymacie się przed zjedzeniem czwartej tabliczki
białej czekolady zakupionej z myślą o serniku - wtedy może
słodyczy będzie nieco więcej. Posmak
czekolady jest lekko wyczuwalny,
ciasteczkowy spód wzbogaca fakturę sernika, a śnieżna dekoracja przypomina, że ciągle jeszcze mamy zimę, choć może za oknem zupełnie jej nie widać :)

Składniki:- spód:250-300 g
ciasteczek digestive lub
herbatników (użyłam pełnoziarnistych)100-150 g
masła- masa serowa:1 kg
twarogu o gładkiej konsystencji1 opakowanie
cukru waniliowego100 ml
mleka300 g
białej czekolady (daj 400 g jeśli chcesz, aby sernik był bardziej słodki)5
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)1 opakowanie budyniu
waniliowegoszczypta
soliPrzygotowanie:
Herbatniki rozkrusz ręcznie lub rozdrobnij przy pomocy blendera.
Masło roztop w rondelku i wymieszaj dokładnie z rozkruszonymi
ciasteczkami. Tak powstałą mieszanką wyłóż spód dużej tortownicy, wygładź powierzchnię
ciastek czystą łyżką, a następnie schłódź tak przygotowany spód w lodówce.
Czekoladę roztop w kąpieli
wodnej.
Biały ser ubij z
cukrem waniliowym. Do
twarogu stopniowo dodawaj
czekoladę cały czas mieszając (miksując). Następnie dodaj
mleko oraz
budyń i wymieszaj.
Białka i szczyptę
soli ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj pojedynczo
żółtka. Delikatnie wymieszaj masę jajeczną z pozostałymi składnikami. Piecz w temperaturze 160-170 stopni przez około 60 minut. Przestudź, a następnie dobrze schłódź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Udekoruj wedle uznania -
cukrem pudrem,
białą czekoladą lub pozostaw bez przybrania. Smacznego!



