Wykonanie
Prosta i pyszna, lekka
sałatka, idealna na kolację.Składniki (na 2-3 osoby):2
jabłkagarść
orzechów włoskichok 150 g
sera pleśniowego (najlepiej z zieloną lub niebieską pleśnią, może być np. Lazur)jedna podwójna
pierś z kurczaka1 duża
sałata (można też użyć gotowej mieszanki
sałat z opakowania, jest bardzo dobra)łyżka
musztardyłyżka
oliwy z oliwekłyżeczka
miodułyżeczka
soku z cytrynyPrzyprawy:
sól,
pieprz,
tymianekPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić
solą,
pieprzem i suszonym
tymiankiem. Usmażyć na gorącej pataleni z odrobiną
oliwy.
Piersi z kurczaka można też usmażyć na patelni grilowej, lub po prostu zrobić z grila.
Jabłka i
ser pleśniowy pokroić w kostkę, a
orzechy włoskie drobno posiekać.Dressing: wymieszać dokłądnie
musztardę z
miodem,
oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny, doprawić odrobiną
soli i
pieprzu.Połączyć ze sobą wszystkie składniki sałatki (
jabłka,
kurczaka,
ser pleśniowy,
sałatę i
orzechy), polać sosem, dokładnie wymieszać i podawać.Jeśli chcemy
sałatkę podać później nie polewajmy jej od razu dressingiem, gdyż sprawi on, że po dłuższym czasie
sałata oklapnie – należy dodać go bezpośrednio przed podaniem.