ßßß
Jeśli można mówić o sałatce, że jest orzeźwiająca to ta zdecydowanie taka jest. Chrupiąca z lekką goryczką cykorii przełamaną słodyczą jabłek i żurawin. U nas sprawdziła się świetnie jako dodatek do pieczonej kaczki,ale doskonale będzie do niej pasowała również bagietka posmarowana świeżym masłem.Potrzebujesz:2 małe jabłka,1 bulwa selera ,50g sera pleśniowego,50g orzechów włoskich,2 garście rzeżuchy,2 cykorie,pół sałaty lodowej,1 pełna łyżka suszonych żurawinSos:1 łyżeczka musztardy,2 łyżeczki soku z cytryny,5 łyżek oliwy,1 łyżeczka miodu,sól,pieprzWykonanie:Wysyp orzechy na suchą patelnię i delikatnie je upraż co jakiś czas mieszając patelnią. Uważaj żeby nie przypalić orzechów (kiedy zaczną pachnieć, są gotowe). Przełóż do małej miseczki i pozostaw do ostudzenia.W czasie kiedy orzechy się prażą, przygotuj sos mieszając dokładnie wszystkie składniki (najlepiej wlać je do słoika i mieszać przez chwilę potrząsając zamkniętym słoikiem)Przygotuj pozostałe składniki. Obierz jabłka, opłucz i podziel na części cykorię i sałatę, zetrzyj na grubej tarce seler. Obrane jabłka pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki (lub słupki - jak wolisz). Do miski przełóż porwaną na spore części cykorię i sałatę lodową, dołóż jabłka, seler, rzeżuchę, ser i żurawinę. Całość wymieszaj z sosem. Wierzch posyp uprażonymi orzechami.Podawaj jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych.


Smacznego!