Wykonanie
Jeśli można mówić o
sałatce, że jest orzeźwiająca to ta zdecydowanie taka jest. Chrupiąca z lekką goryczką
cykorii przełamaną
słodyczą jabłek i
żurawin. U nas sprawdziła się świetnie jako dodatek do pieczonej
kaczki,ale doskonale będzie do niej pasowała również
bagietka posmarowana świeżym
masłem.Potrzebujesz:2 małe
jabłka,1 bulwa
selera ,50g
sera pleśniowego,50g
orzechów włoskich,2 garście
rzeżuchy,2
cykorie,pół
sałaty lodowej,1 pełna łyżka
suszonych żurawinSos:1 łyżeczka
musztardy,2 łyżeczki
soku z cytryny,5 łyżek
oliwy,1 łyżeczka
miodu,
sól,
pieprzWykonanie:Wysyp
orzechy na suchą patelnię i delikatnie je upraż co jakiś czas mieszając patelnią. Uważaj żeby nie przypalić
orzechów (kiedy zaczną pachnieć, są gotowe). Przełóż do małej miseczki i pozostaw do ostudzenia.W czasie kiedy
orzechy się prażą, przygotuj sos mieszając dokładnie wszystkie składniki (najlepiej wlać je do słoika i mieszać przez chwilę potrząsając zamkniętym słoikiem)Przygotuj pozostałe składniki. Obierz
jabłka, opłucz i podziel na części
cykorię i
sałatę, zetrzyj na grubej tarce
seler. Obrane
jabłka pokrój w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki (lub słupki - jak wolisz). Do miski przełóż porwaną na spore części
cykorię i
sałatę lodową, dołóż
jabłka,
seler,
rzeżuchę,
ser i
żurawinę. Całość wymieszaj z sosem. Wierzch posyp uprażonymi
orzechami.Podawaj jako osobne danie lub dodatek do dań
mięsnych.
Smacznego!