Wykonanie
Przepis wyróżniony w czerwcowym zadaniu, w wyborachKulinarny Blog RokuTo kolejna
sałatka, która zaspakajała burczenie w brzuchu w miniony weekend. Jest niezastąpiona w sytuacjach kiedy masz 20 minut na przygotowanie czegoś do przekąszenia i zjedzenie. Nawet w restauracji czasami czekasz dłużej.
Ilość porcji – 1Czas wykonania – 15 min.Stopień trudności – łatwySkładniki: na
sałatkę:garść
sałat (mix) lub może być tylko lodowa,
truskawki ( 8-10 szt.),2-3 plastry
sera pleśniowego np. lazur niebieski ,1 łyżeczka
orzechów włoskich, na dressing:1 łyżeczka
oliwy extra Virginie,½ łyżeczki
soku z cytryny,½ łyżeczki ostrej
musztardy,½ łyżeczki
miodu,szczypta
soli i
pieprz.Sposób wykonania:
sałatę płuczemy i osuszamy, żeby zrobić to szybko, możemy użyć ręcznika papierowego,
truskawki płuczemy i usuwamy szypułki, kroimy w ćwiartki lub na pół,robimy dressing: wszystkie składniki mieszamy energicznie w słoiczku,dressing dodajemy do
sałaty i delikatnie mieszamy,
sałatę wykładamy na półmisek lub talerz a na sałacie układamy
truskawki, pokrojony w kostkę
ser pleśniowy, całość posypujemy
orzechami i oprószamy odrobiną grubo mielonego
pieprzu.