Sałatka wymyślona w pracy z tego co było pod ręką. Świetna na imprezę! Zamiast kroić cykorię na kawałki możecie ułożyć na talerzu całe listki i do każdego włożyć po kawałku sera, gruszki i orzecha, obok postawić dresing aby każdy mógł sobie wziąć w łapkę tak przygotowany listek i polać dresingiem w dowolnej ilości:) Zamiast gruszki świetny będzie również melon.Ps. Czy u Was też dziś jest tak gorąco?! W taki upał apetyt jakby mniejszy. U mnie dziś obiad na zimno - pełnoziarnisty makaron z mascarpone, suszonymi pomidorami i całymi listkami bazylii:)Składniki:jedna duża cykoriajedna średnia słodka gruszkagarść orzechów włoskichkawałek sera lazur2 łyżeczki musztardy Dijon2 łyżeczki miodułyżeczka soku z cytrynykilka łyżek dobrej oliwysól, pieprzPrzygotowanie:Wymieszajcie musztardę z miodem i sokiem z cytryny po czym powolutku - cały czas mieszając - dodawajcie oliwę. Ma powstać gęsty dresing. Na koniec doprawcie solą i pieprzem.Cykorię i gruszkę pokrójcie w duże kawałki i ułóżcie na talerzu. Posypcie orzechami i kawałkami sera. Tuż przed podaniem polejcie dresingiem.