Wykonanie
Niedziela to dzień, kiedy możemy pozwolić sobie na spędzenie z rana trochę więcej czasu w kuchni i przygotowanie dobrego śniadania. Ja uwielbiam na śniadanie
jajka, jednak czasem mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego niż tradycyjna jajecznica. Tym razem proponuję wam omlet do którego dodałam
czerwoną cebulę,
pomidory oraz
awokado, doprawiłam go słodką i
ostrą papryką oraz posypałam po wierzchu odrobiną
sera.

Składniki (na sporą patelnię):6
jajek1
pomidor1
awokado1/2
czerwonej cebul1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masłaodrobina
soli, oraz po około łyżeczce słodkiej i
ostrej papryki w proszkutrochę
startego sera żółtegoPrzygotowanie:Patelnię nagrzać i rozpuścić
masło z
oliwą z oliwek. Dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i lekko są zeszklić. Następnie dodać pokrojonego w kostkę
pomidora i smażyć do czasu aż
pomidor puści i odparuje całą
wodę. Do miski wbić
jajka, dodać
sól oraz
przyprawy i dokładnie roztrzepać widelcem na jednolitą, lekko puszystą masę. Na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę
awokado i wszystko zalać masą jajeczną. Na wierzch wysypać
starty ser, przykryć i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż
jajka w całości się zetną i
ser się roztopi. Na koniec można jeszcze włożyć patelnię do piekarnika pod grill, aby zapiec
ser, ale nie jest to konieczne.
