Wykonanie
W lodówce pusto, na dworze zimno i pada a my głodni! Znacie to uczucie?Właśnie tak się u mnie stało dziś, dlatego przeszukałam wszystkie szafki i wymyśliłam coś z niczego

Znalazłam puszkę
tuńczyka, wspaniale, więc już jest główny składnik. Dalej
makaron, który jest w każdej kuchni (u mnie nawet znalazł się czarny
makaron). Kolejny składnik to
cebula – obowiązkowa w każdym Polskim domu! Udało mi się znaleźć w lodówce jeszcze resztkę
sosu pomidorowego oraz odrobinę
śmietany i danie gotowe! Oto przepis:Składniki (na 1 porcję):puszka
tuńczyka w sosie własnym1 czerwona (lub jakakolwiek)
cebula1 ząbek
czosnkuodrobina
oliwy z oliwek do smażenia1-2 łyżki
śmietanysos pomidorowy na oko (lub kilka świeżych
pomidorów)
pieprz,
sól, suszona
bazylia,
suszone oreganoodrobina
soku z cytrynytrochę
startego sera (najlepiej
parmezanu, ale ja miałam Gruyere)ulubiony
makaronPrzygotowanie:Najpierw wstawiamy
wodę na
makaron, gdyż przygotowanie sosu na pewno nie zajmie więcej czasu, niż ugotowanie
makaronu.
Oliwa na patelnię, rozgrzewamy, dorzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy posiekany ząbek
czosnku, a następnie
tuńczyka. Wszystko smażymy kilka chwil. Dodajemy
sok z cytryny,
śmietanę i
sos pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut (czekając, aż
makaron będzie gotowy). Serwujemy posypane
natką pietruszki i
startym serem.


