ßßß
Składniki (na 2 osoby):6 kromek miękkiego, białego pieczywa (ja użyłam brioszki)3 jajkapół szklanki mleka1 opakowanie cukru waniliowegodwa banany3 łyżki brązowego cukrusok z jednej pomarańczy2 łyżki masła
Przygotowanie:Karmel: Na patelnie wsypać cukier, dodać sok z pomarańczy i wszystko zagotować. Należy chwile posmażyć, aż powstanie gęsty sos. Dodać banany, dokładnie wymieszać, pozostawić na ogniu jeszcze chwile, aby banany dobrze się pogrzały i gotowe.Tosty: Do miseczki wbić jajka, dodać mleko i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. 3 kromki chleba namaczać kolejno z obu stron w płynie jajecznym i od razu kłaść na rozgrzaną patelnie. Smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty się przyrumienią. Następnie rozgrzać na patelni kolejną łyżkę masła i usmażyć 3 kolejne tosty.Na talerzach układać po 3 kromki oraz polać wszystko karmelem z bananami.
