Wykonanie
Słodkie weekendowe śniadanie
rodem z Francji…
Czemu nie?
Składniki (na 2 osoby):6 kromek miękkiego,
białego pieczywa (ja użyłam brioszki)3
jajkapół szklanki
mleka1 opakowanie
cukru waniliowegodwa
banany3 łyżki
brązowego cukrusok z jednej
pomarańczy2 łyżki
masłaPrzygotowanie:Karmel: Na patelnie wsypać
cukier, dodać sok z
pomarańczy i wszystko zagotować. Należy chwile posmażyć, aż powstanie gęsty sos. Dodać
banany, dokładnie wymieszać, pozostawić na ogniu jeszcze chwile, aby
banany dobrze się pogrzały i gotowe.Tosty: Do miseczki wbić
jajka, dodać
mleko i
cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę
masła. 3 kromki
chleba namaczać kolejno z obu stron w płynie jajecznym i od razu kłaść na rozgrzaną patelnie. Smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty się przyrumienią. Następnie rozgrzać na patelni kolejną łyżkę
masła i usmażyć 3 kolejne tosty.Na talerzach układać po 3 kromki oraz polać wszystko karmelem z
bananami.