Wykonanie
Tosty były moim ulubionym śniadaniem w dzieciństwie – zwykle jedliśmy
pieczywo tostowe opieczone w tosterze, z
białym serem (najchętniej dającym się rozsmarować na ciepłym
pieczywie!),
dżemem, Nutellą,
miodem… Jednak raz na jakiś czas początek dnia wyglądał nieco inaczej :)Najbardziej lubiłam, i nadal lubię, jak tosty mają chrupiące brzegi i cienką „skórkę” na całej powierzchni, natomiast wnętrze jest miękkie i wilgotne – i takie właśnie otrzymacie z tego przepisu :)Składniki:ok 9 kromek
jasnego pieczywa tostowego1 szklanka
mleka1 duże
jajkomasło (do smażenia)
olej do smażenia
dżem, powidła,
miód itp
jajko rozbełtaj widelcem z
mlekiempatelnię postaw na małym ogniu, dodaj kawałek
masła i łyżeczkę
olejugdy tłuszcz się podgrzeje zanurz kromkę
pieczywa w
mleku z
jajkiem, odwróć i lekko dociśnij, żeby
pieczywo wchłonęło płyn, następnie podnieś kromkę i daj jej lekko obcieknąćpołóż kromkę na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smaż aż będzie rumiana, następnie przełóż ją na drugą stronę i również smaż, aż będzie rumiana. W razie potrzeby dodaj
masła.
powtórzy krok 4. z każdą kromką (oczywiście możesz smażyć kilka na raz ;) )podaj z dżemem/Nutellą/powidłami/miodem lub czym tylko zechcesz :)Smacznego! :)ps na blogu znajdziecie również przepis na Tosty
bananowe :)