ßßß Cookit - przepis na Tosty mojego dzieciństwa

Tosty mojego dzieciństwa

nazwa

Wykonanie

Tosty były moim ulubionym śniadaniem w dzieciństwie – zwykle jedliśmy pieczywo tostowe opieczone w tosterze, z białym serem (najchętniej dającym się rozsmarować na ciepłym pieczywie!), dżemem, Nutellą, miodem… Jednak raz na jakiś czas początek dnia wyglądał nieco inaczej :)
Najbardziej lubiłam, i nadal lubię, jak tosty mają chrupiące brzegi i cienką „skórkę” na całej powierzchni, natomiast wnętrze jest miękkie i wilgotne – i takie właśnie otrzymacie z tego przepisu :)
Składniki:
ok 9 kromek jasnego pieczywa tostowego
1 szklanka mleka
1 duże jajko
masło (do smażenia)
olej do smażenia
dżem, powidła, miód itp
jajko rozbełtaj widelcem z mlekiem
patelnię postaw na małym ogniu, dodaj kawałek masła i łyżeczkę oleju
gdy tłuszcz się podgrzeje zanurz kromkę pieczywa w mleku z jajkiem, odwróć i lekko dociśnij, żeby pieczywo wchłonęło płyn, następnie podnieś kromkę i daj jej lekko obcieknąć
połóż kromkę na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smaż aż będzie rumiana, następnie przełóż ją na drugą stronę i również smaż, aż będzie rumiana. W razie potrzeby dodaj masła.
powtórzy krok 4. z każdą kromką (oczywiście możesz smażyć kilka na raz ;) )
podaj z dżemem/Nutellą/powidłami/miodem lub czym tylko zechcesz :)
Smacznego! :)
ps na blogu znajdziecie również przepis na Tosty bananowe :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/08/14/tosty-mojego-dziecinstwa