Wykonanie
Dawno mnie nie było tutaj niestety, ale praca inżynierska sama się nie napisze, toteż muszę trochę zwolnić tempo dodawania wpisów. W ten weekend jednak nie mogłam się oprzeć i miałam ochotę na coś słodkiego, Upiekłam więc proste babeczki z
bananami.
Składniki (na ok 12 babeczek):Na babeczki:300 g miękkiego
masła300 g drobnego
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego3
jajka3
bananyok 100 g
orzechów włoskich300 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuNa polewę:1 tabliczka
mlecznej czekolady30 g
masłakolorowe kuleczki z
cukru do dekoracji (lub jakiekolwiek ozdoby do babeczek)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce miksujemy
masło razem z
cukrem i
cukrem waniliowym aż składniki się połączą dokładnie i uzyskamy puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym
jajku i nadal miksujemy, żeby wszystko było dokładnie połączone.
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na papkę,
orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do masy. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
cynamon. Po czym dodajemy dodajemy je do „mokrych” składników i delikatnie ale starannie łączymy najlepiej drewnianą bądź plastikową
łopatką (nie może być grudek). Do przygotowanej formy na babeczki wkładamy papierowe papilotki oraz wypełniamy je po równo
ciastem. Oczywiście można po prostu papierowe foremki ułożyć na blaszce, ale babeczki się pewnie trochę rozpłyną, ew. można użyć innych foremek na babeczki. Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut, aż się delikatnie zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Polewa: W garnku zagotować
wodę, na garnku postawić miskę i włożyć do niej połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę. Należy ją dokładnie roztopić. Następnie zdjąć miskę z garnka i energicznie wmieszać
masło. Tak przygotowaną polewą smarować babeczki po wierzchu i od razu dekorować. Babeczki gotowe do jedzenia najlepiej jak polewa zastygnie.