ßßß
Składniki (na ok 12 babeczek):Na babeczki:300 g miękkiego masła300 g drobnego cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 jajka3 bananyok 100 g orzechów włoskich300 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonuNa polewę:1 tabliczka mlecznej czekolady30 g masłakolorowe kuleczki z cukru do dekoracji (lub jakiekolwiek ozdoby do babeczek)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce miksujemy masło razem z cukrem i cukrem waniliowym aż składniki się połączą dokładnie i uzyskamy puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i nadal miksujemy, żeby wszystko było dokładnie połączone. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na papkę, orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do masy. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po czym dodajemy dodajemy je do „mokrych” składników i delikatnie ale starannie łączymy najlepiej drewnianą bądź plastikową łopatką (nie może być grudek). Do przygotowanej formy na babeczki wkładamy papierowe papilotki oraz wypełniamy je po równo ciastem. Oczywiście można po prostu papierowe foremki ułożyć na blaszce, ale babeczki się pewnie trochę rozpłyną, ew. można użyć innych foremek na babeczki. Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut, aż się delikatnie zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Polewa: W garnku zagotować wodę, na garnku postawić miskę i włożyć do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Należy ją dokładnie roztopić. Następnie zdjąć miskę z garnka i energicznie wmieszać masło. Tak przygotowaną polewą smarować babeczki po wierzchu i od razu dekorować. Babeczki gotowe do jedzenia najlepiej jak polewa zastygnie.





