ßßß
Składniki:- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej,- 2,5 szklanki rosołu (może być także bulion z samych warzyw) lub wody,- 1 marchew,- 1 duża cebula,- połowa czerwonej papryki,- posiekany koperek,- 1 łyżeczka masła,- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, cukier.Na łyżeczce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa: paprykę pokrojoną w małą kostkę (wcześniej umytą i odpowiednio przygotowaną), startą na tarce marchew. Kaszę należy opłukać zimną wodą. Do warzyw dodajemy przyprawy, mieszamy. Dusimy przez chwilę. Wlewamy rosół, a następnie dodajemy kaszę. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok. 20 minut. Co jakiś czas zaglądamy, w razie potrzeby mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku i dodajemy koperek. W razie potrzeby można dolać więcej wody lub rosołu. Gdy kasza będzie miękka, podajemy. Smacznego!