Wykonanie

Przepyszna, prosta i szybka jarzynka o zniewalajacym smaku, do każdego obiadu i z
rybą i
mięsem i wegeteriańskiego w roli głównej. Już sama
marchewka jest pyszna, a towarzystwio
pasternaku czyni z niej istny smakołyk. Słodkawo-
anyżkowy pełny smak
pasternaku doskonale współgra z
marchewką.
Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy, bo trzeba wiedzieć, iż to blade, niedoceniane i zapomniane warzywo ma najwyższe wartości odżywcze spośród wszystkich korzeniowych. Warto zatem zaprosić go do naszego stołu. Jakie wartości, przeczytaj tutaj: klik . Na szybką zupę krem z
pasternaku zapraszam tu: klik, a dziś na jarzynkę z
marchewką i
pasternakiem.

Składniki na 2 porcje:3
marchweki- 300 g2 korzenie
pasternaku- 200 g1
cebula1 łyżka
masła ghee
sólszczypta
cukruświeżo zmielona gałka muszkatałowaszczypta
pieprzuWykonanie:obraną
cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce
masła.obrać
marchewkę i
pasternak, pokroić w 1 cm kostkę. Dorzucić do
cebuli i przesmażyć na małym ogniu razem z
cebulą.dodać
przyprawy, podlać 5 łyżkami
wody i dusić 10 minut pod przykryciem. Smacznego!