ßßß Cookit - przepis na Marchewka duszona z pasternakiem

Marchewka duszona z pasternakiem

nazwa

Wykonanie

Przepyszna, prosta i szybka jarzynka o zniewalajacym smaku, do każdego obiadu i z rybą i mięsem i wegeteriańskiego w roli głównej. Już sama marchewka jest pyszna, a towarzystwio pasternaku czyni z niej istny smakołyk. Słodkawo-anyżkowy pełny smak pasternaku doskonale współgra z marchewką. Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy, bo trzeba wiedzieć, iż to blade, niedoceniane i zapomniane warzywo ma najwyższe wartości odżywcze spośród wszystkich korzeniowych. Warto zatem zaprosić go do naszego stołu. Jakie wartości, przeczytaj tutaj: klik . Na szybką zupę krem z pasternaku zapraszam tu: klik, a dziś na jarzynkę z marchewką i pasternakiem.
Składniki na 2 porcje:
3 marchweki- 300 g
2 korzenie pasternaku- 200 g
1 cebula
1 łyżka masła ghee
sól
szczypta cukru
świeżo zmielona gałka muszkatałowa
szczypta pieprzu
Wykonanie:
obraną cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła.
obrać marchewkę i pasternak, pokroić w 1 cm kostkę. Dorzucić do cebuli i przesmażyć na małym ogniu razem z cebulą.
dodać przyprawy, podlać 5 łyżkami wody i dusić 10 minut pod przykryciem. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/02/marchewka-duszona-z-pasternakiem.html