ßßß
(6 porcji)Składniki:4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę400 g surowej kiełbasy z usuniętą osłonką lub mielonego mięsa wieprzowego1 łyżka oleju rzepakowego2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 cebula, pokrojona w kostkę4 szklank i bulionu z kurczaka3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry3 szklanki listków szpinaku1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (18-30%)sól i mielony pieprz do smakuPrzygotowanie:Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do zarumienienia, około 6-8 minut. Przełóż na papierowe ręczniki aby odsączyć jak największą ilość tłuszczu i odłóż na bok.Na tą samą patelnię włóż kiełbasę/mięso i smaż do zbrązowienia, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Następnie odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i odstaw.W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Następnie, wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości, przez około 10 minut.Po tym czasie wmieszaj kiełbasę i szpinak, gotuj przez 1-2 minuty, aż szpinak zacznie „więdnąć”. Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia i dopraw solą i pieprzem do smaku.Podawaj zupę gorącą posypaną zarumienionym boczkiem.Smacznego!
English versionZuppa toscana with meat and spinach(6 servings)Ingredients:4 slices bacon, diced400 g sausage or ground pork, casing removed1 tablespoon canola oil2 cloves garlic, minced1 onion, diced4 cups chicken stock3 potatoes, peeled and thinly sliced3 cups spinach1 1/2 cups heavy creamsalt and ground black pepper, to tastePreparation:Heat a large pan over medium high heat. Add bacon and cook until brown and crispy, about 6-8 minutes. Transfer to a paper towel-lined plate and set aside.Add sausage to the skillet and cook until browned, about 3-5 minutes, making sure to crumble the meat as it cooks, next drain excess fat and set aside.Heat oil in a large pot over medium heat. Add garlic and onion, and cook, stirring, until translucent, about 2-3 minutes. Stir in chicken stock and bring to a boil. Add potatoes and cook until tender, about 10 minutes.Stir in sausage and spinach until spinach begins to wilt, about 1-2 minutes. Stir in heavy cream until heated through, about 1 minute. Season with salt and pepper, to taste.Serve immediately, garnished with bacon.Enjoy!
Share the post "Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach"


