ßßß Cookit - przepis na Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach"
Dziś przedstawiam przepis na przepyszną i bardzo sycącą zupę, która może być obiadem sama w sobie. Bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonała na obiad tak weekend jak i w tygodniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(6 porcji)
Składniki:
4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
400 g surowej kiełbasy z usuniętą osłonką lub mielonego mięsa wieprzowego
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 szklank i bulionu z kurczaka
3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
3 szklanki listków szpinaku
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (18-30%)
sól i mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do zarumienienia, około 6-8 minut. Przełóż na papierowe ręczniki aby odsączyć jak największą ilość tłuszczu i odłóż na bok.
Na tą samą patelnię włóż kiełbasę/mięso i smaż do zbrązowienia, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Następnie odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i odstaw.
W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Następnie, wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości, przez około 10 minut.
Po tym czasie wmieszaj kiełbasę i szpinak, gotuj przez 1-2 minuty, aż szpinak zacznie „więdnąć”. Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę gorącą posypaną zarumienionym boczkiem.
Smacznego!
English version
Zuppa toscana with meat and spinach
(6 servings)
Ingredients:
4 slices bacon, diced
400 g sausage or ground pork, casing removed
1 tablespoon canola oil
2 cloves garlic, minced
1 onion, diced
4 cups chicken stock
3 potatoes, peeled and thinly sliced
3 cups spinach
1 1/2 cups heavy cream
salt and ground black pepper, to taste
Preparation:
Heat a large pan over medium high heat. Add bacon and cook until brown and crispy, about 6-8 minutes. Transfer to a paper towel-lined plate and set aside.
Add sausage to the skillet and cook until browned, about 3-5 minutes, making sure to crumble the meat as it cooks, next drain excess fat and set aside.
Heat oil in a large pot over medium heat. Add garlic and onion, and cook, stirring, until translucent, about 2-3 minutes. Stir in chicken stock and bring to a boil. Add potatoes and cook until tender, about 10 minutes.
Stir in sausage and spinach until spinach begins to wilt, about 1-2 minutes. Stir in heavy cream until heated through, about 1 minute. Season with salt and pepper, to taste.
Serve immediately, garnished with bacon.
Enjoy!
Share the post "Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach"
Źródło:http://karmelowy.pl/toskanska-zupa-z-miesem-i-szpinakiem-zuppa-toscana-with-meat-and-spinach