ßßß
1kg ziemniaków30 dag mięsa mielonego lub kiełbasa lub inne mięskopare pieczarek2 cebule3 łyżki śmietany3 ząbki czosnkupare plastrów sera lub troche utartegosól, pieprzPodsmażyć mięsko lub kiełbaskę, dorzucić cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Dosmakować, dosolić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, kłaść najlepiej do dużej miski. Do ziemniaków wrzucić mięsko z cebulą i z pieczarkami, 3 łyżki śmietany i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wymieszać, dodać ok. łyżeczkę soli ( w zależności od ilości ziemniaków). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć ziemniaczki. Pieć w temperaturze 180 stopni przez godzine lub półtorej, należy sprawdzić po godzinie czy ziemniaki są miekkie. Pod koniec pieczenia posypać ziemniaczi serem żółtym i piec jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.