Wykonanie
Marry Berry jest jedną z najbardziej znanych autorek programów i książek kulinarnych w Wielkiej Brytanii. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”, z której dziś proponuję Wam przepis na pyszny
stek w bardzo esencjonalnym sosem z domieszką
brandy. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, wiec idealny na danie w tzw. „tygodniu”.Jak widać na zdjęciach, podałam go z
serowym puree z
kalafiora z mikrofalówki .Polecam!Scroll down for English
Stek Diane (4 porcje)Składniki:4 x 150-170
steków z
rumsztyku30 g
masła2 łyżki
oleju słonecznikowego3 łyżki
brandy1 mała
cebula, drobno posiekana300 ml
bulionu z
wołowiny2 łyżki
sosu Worcestershire1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzPrzygotowanie:Umieść
steki między 2 arkuszami papieru lub folii spożywczej i rozbij je do 5 mm grubości.Roztop
masło z olejem słonecznikowym na dużej patelni. Kiedy
masło zacznie się pienić, dodaj
steki i smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją.Wyjmij
steki z patelni i przykryj je folia aluminiową.Wlej do patelni
brandy i dodaj
cebulę. Gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż
cebula zmięknie i wchłonie większość
brandy.Wmieszaj
sos Worcestershire,
sok z cytryny,
pietruszkę, dopraw
solą i
pieprzem, następnie gotuj przez około 2 minuty.Włóż
steki ponownie do patelni i polej je sosem. Podgrzej je i podawaj gorące.Smacznego!

English versionSteak Diane (4 servings)Ingredients:4 x 150-170 g
rump steaks, trimmed30 g butter2 tbsp sunflower oil3 tbsp
brandy1 small onion, finely chopped300 ml beef stock2 tbsp Worcestershire sauce1 tbsp lemon juice1 tbsp chopped parsleysalt and pepperPreparation:Place steaks between 2 sheets of greseproof paper and pound with a rolling pin until 5 mm thick.Melt the butter with the sunflower oil in a large frying pan. When the butter is foaming, add the pounded steaks and cook over a high heat for about 3 minutes on each
side until browned. Lift the steakes out of the frying pan and cover with foil to keep warm.
Pour the brandyinto the pan, and add the onion. Cook over high heat, stirring occassionally, for a few minutes until the onion has softened and absorbed
most of the
brandy.Stir in the stock, Worcestershire sauce, lemon juic, and parsley, season with salt and pepper, and cook for about 2 minutes.Return the steaks to the pan and spoon over the sauce. Reheat quickly and briefly, and
serve hot.Enjoy!

Share the post "
Stek Diane z sosem z
brandy Mary Berry"


