Wykonanie
Jeżeli jeszcze nie macie dosyć świątecznego
śledzika, proponuję jego wersję w stylu orientalnym. Delikatny
śledź w lekko pikantnym sosie z
curry, z
cebulką i
suszonymi śliwkami i
rodzynkami dla przełamania smaku. Pyszne i szybkie, doskonałe na każdą imprezę;). Polecam!Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:4 wymoczone
śledzie matjasy2
cebule pokrojone w piórka1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiego3/4 łyżeczki
curry w proszku2 łyżki
rodzynek2
suszone śliwki, pokrojone1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
majonezuPrzygotowanie:Rozgrzej patelnię z odrobiną
oleju i włóż
cebulę. Smaż przez ok. 5 minut.Dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie,
curry, 100 ml
wody,
rodzynki i
śliwki. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu, aż zmięknie
cebula (ok. 15 minut). Jeśli płyn odparuje, dolewaj
wody.Dodaj łyżkę
koncentratu pomidorowego, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj
majonez i dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wymieszaj powstały sos z pokrojonymi
śledziami i odstaw na kilka godzin do lodówki.Smacznego!

English versionCurried Herring(4 servings)Ingredients:4 herring fillets, soaked overnight, and cut into 2 cm pieces2 onions, sliced1 bay leaf3 allspice berries3/4 teaspoon
curry powder2 tablespoons of raisins2 prunes, chopped1 tablespoon tomato paste1 tablespoon mayonnaisePreparation:Place the large frying pan with a tablespoon of oil and add onions. Cook for about 5 minutes.Add bay leaf, allspice,
curry powder, 100 ml of water, raisins and prunes. Cover the pan and cook over low heat until onion is translucent tender (about 15 minutes). Add
more water if needed.Add a tablespoon of tomato paste, mix gently set aside to cool. Next add the mayonnaise and season with salt and pepper to taste.Mix the sauce with herring and place in refrigerator for a few hours before servings.Enjoy!

Share the post "
Śledzie w sosie curry/Curried herring"



