ßßß Cookit - przepis na Śledzie po ka(rry)szubsku

Śledzie po ka(rry)szubsku

nazwa

Wykonanie

Wpadł mi ostatnio do głowy mariaż śledzia i czegoś egzotycznego, czyli śledź po kaszubsku z czerwoną pastą curry. I to był dobry pomysł. Jeszcze raz go zrobię na Wigilię, bo z tego, co było, to zostały już tylko nędzne resztki
Musicie mi wierzyć na słowo, że pięknie pachnie trawą cytrynową i kolendrą. Czerwone chili dodaje mu charakterystycznej ostrości. Jeśli nie macie pasty curry, to nie martwcie się, śledź bez niej to potrawa po kaszubsku w czystej postaci, taka jak robiło się od lat u mnie w domu, trzeba dać nieco więcej pieprzu.
Składniki :
460 g matiasów w oleju
400 g cebuli
2 duże, czubate łyżki masła klarowanego
40 g rodzynek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry*
Cebulę pokrój w grubą kostkę i duś do miękkości na maśle (w rondelku).
Rodzynki przepłucz wrzątkiem na sitku.
Kiedy cebula będzie już miękka, dodaj rodzynki, podlej odrobiną wody (tyle, aby powstał sos) i rozprowadź koncentrat pomidorowy oraz pastę curry (radzę próbować, czy nie za ostre, bo pasta paście nierówna).
Odstaw do ostygnięcia.
Matiasy pokrój na półtoracentymetrowe paski i dodaj do przestygniętej cebulki.
Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki, aby potrawa się przegryzła.
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Śledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Śledzie z suszonymi śliwkami i winem
Papryka faszerowana kuskusem
Źródło:http://agatagotuje.pl/sledzie-po-karryszubsku