Wykonanie
Share the post "Rolada z
indyka z nadzieniem
dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy"Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z
piersi indyka z nadzieniem z dyni i
orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

Scroll down for recipe in English(4 porcje)Przygotowanie 1 godzinaSkładniki:2 piersi z
indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda)700 g dyni, pokrojonej w kostkę2 łyżki
oleju Kujawskiego z
czosnkiem1/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskichsól i
pieprz1 1/4 szklanki
bulionu drobiowego1/2 szklanki cydru2 łyżki
mąkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść
dynię na blaszce do pieczenia,
skrop 1 łyżką
oleju, obficie dopraw
solą i
pieprzem i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 minut. Przełóż upieczoną
dynię do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Następnie wmieszaj
orzechy włoskiej dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 oC.W międzyczasie, umieść
piersi indyka w plastikowej torbie i rozbij je tłuczkiem lub wałkiem do grubości 0,5 cm lub mniej jak
dasz radę. Dopraw piersi z każdej strony
solą i
pieprzem.Wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie
dyniowe na obie piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń każdą pierś w rulon i zwiąż sznurkiem aby zachowały kształt w takcie pieczenia.W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej resztę
oleju i obsmaż rulony z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie wlej do patelni cydr i 1/4 szklanki
bulion drobiowego, po czym włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz z płynem do naczynia żaroodpornego.Po wyjęciu z piekarnika przełóż rolady na talerz, przykryj folią aluminiową i zajmij się przygotowaniem sosu.W miseczce wymieszaj trzepaczką zimny
bulion z
mąką i wmieszaj do sosu pozostałego po pieczeniu rolad. Doprowadź go do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopra
wsolą i
pieprzem do smaku.Pokrój rolady na plastry i podawaj z sosem.Smacznego!

English versionPumkin turkey roulade with apple cider gravy(4 servings)Ingredients:2 boneless, skinless turkey breasts (500 g each)700 g pumpkin, cubed2 tablespoon Kujawski oil with garlic1/4 cup chopped walnutssalt and pepper1 1/4 cup chicken stock1/2 cup apple cider2 tablespoons
flourPreparation:Preheat oven to 180 oC. Place pumkin cubes on a small baking sheet, sprinkle with 1 tablespoon of oil and liberally with salt and pepper. Roast until soft, about 30 minutes. Once pumkin is soft, puree in the food processor. Place puree in a small bowl, add chopped walnuts and season with salt and pepper. Raise heat on oven to 200 oC.While the pumkin is cooking, place turkey breast in a large plastic bag. Using a meat tenderizer on the flat
side or a rolling pin, flatten out turkey, until about 0, 5 cm thick or less if you can. Repeat with other breast. Season each breast on both sides with salt and pepper.Spread the filling on the breasts, leaving a 1 cm border around. Roll up, and secure with bakers
twine.In a medium oven-proof skillet heat remaining oil over a medium-high heat. Brown turkey on all sides.
Pour apple cider and 1/4 cup chicken stock in pan. Place in oven and bake until chicken is cooked through, about 30-35 minutes. Use a meat thermometer to
make sure it’s fully cooked, it should read 75 oC.Once turkey is fully cooked, transfer breasts to a
plate and cover with foil while you
make the gravy.In a cup, vigorously
whisk cold chicken stock and
flour.
Whisk mixture into remaining apple cider and stock in skillet. Bring to a boil and then reduce to a simmer until thickened. Season liberally with salt and pepper.Slice turkey into pieces and
serve with gravy.Enjoy!

Share the post "Rolada z
indyka z nadzieniem
dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy"



