Wykonanie
Share the post "Puree ze słodkich
ziemniaków z
kozim serem i szpinakiem/Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes"Dziś przedstawiam doskonały dodatek do każdego dania głównego, puree z
batatów z dodatkiem
koziego sera i
szpinaku. Pyszne, słodkawe
ziemniaki, doskonale komponują się z
aromatycznym serem kozim i zdrowym
szpinakiem. Polecam!Scroll down for recipe in English(3-4 porcje)Składniki:2 duże słodkie
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę30 g
sera koziego1 szklanka posiekanego, młodego
szpinaku1 mała
cebula, pokrojona w plasterki1 łyżka
oleju rzepakowego1/4 szklanki
mlekasól i
pieprz2-3 gałązki świeżego (lub 1/4 łyżeczki suszonego)
tymiankuPrzygotowanie:Do dużego garnka z osoloną
woda wrzuć
ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, do miękkości. Odcedź i odstaw.W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej i włóż
cebulę. Smaż do miękkości i lekkiego zarumienienia, przez około 5-7 minut.W średniej misce wymieszaj
ziemniaki,
cebulę,
szpinak,
ser kozi,
mleko i
tymianek. Rozgnieć całość tłuczkiem lub praską do
ziemniaków (ew. widelcem), dopraw
solą i
pieprzem dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.Smacznego!

English versionGoat cheese and spinach mashed sweet potatoes(3-4 servings)Ingredients:2 large sweet potatoes, peeled and chopped30 g goat cheese1 cup spinach, finely chopped1 small onion, sliced1 tablespoon canola oil¼ cup milksalt and pepper2-3 sprigs of dried (or fresh) thymePreparation:Bring a large pot of water to a boil with sweet potatoes in it and cook for about 15 minutes until fork tender. Drain and set aside.While potatoes cook, saute onion with oil in a medium pan over medium heat until softened and just starting the brown (about 5-7 minutes).Combine cooked potatoes, sauteed shallots, spinach, goat cheese, milk and thyme if using in a medium bowl.
Mash together with a potato masher or fork until well combined. Add salt and pepper to taste and
mash again.
Serve warm.Enjoy!

Share the post "Puree ze słodkich
ziemniaków z
kozim serem i szpinakiem/Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes"



