Wykonanie
W takie upały mam ochotę na lekkie dania, no i oczywiście takie, które nie wymagają dłuższego przebywania w kuchni nad garami. Dlatego podaję stosunkowo więcej ryb, ponieważ przygotowanie ich to kwestia dosłownie minut. Dziś proponuję
łososia w glazurze z
syropu klonowego i
musztardy francuskiej. Podałam go z balsamiczną pieczoną
cukinią z
pieczarkami . Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki na glazurę:1/3 szklanki
syropu klonowego3 łyżki
musztardy francuskiej1 łyżeczka
octu jabłkowego1/2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych liści
tymianku1/8 łyżeczki
soli1/8 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuSkładniki na
rybę:4 filety z
łososia ze skórą
olej roślinny, do posmarowania naczynia do pieczenia i
rybysól, zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C.Umieść wszystkie składniki glazury w średnim rondelku, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 3-4 minut i odstaw.Osusz
łososia papierowymi ręcznikami. Posmaruj filety z obu stron
olejem roślinnym i posyp obficie
solą i
pieprzem.Umieścić
łososia skórą do dołu w posmarowanym
olejem naczyniu żaroodpornym i posmaruj glazurą. Włóż do piekarnika i piecz przez około 10 minut, posmaruj ponownie resztą glazury i piecz kolejne 5 minut. Przełóż na talerze i podawaj.Smacznego!

English versionMaple
Mustard Salmon (4 servings)Ingredients for the glaze:1/3 cup maple
syrup3 tablespoons whole-grain
mustard1 teaspoon cider vinegar1/2 teaspoon finely chopped fresh thyme leaves1/8 teaspoon salt1/8 teaspoon ground black pepperIngredients for the fish:4 skin-on salmon filletsvegetable oil, for oiling the baking dish and the fishsalt, ground black pepperPreheat oven to 220 oCPlace all of the glaze ingredients in a medium sauce pan and
whisk until combined, and cook until the glaze just comes to a boil, about 3 to 4 minutes, set aside.Pat the salmon dry with paper towels. Brush both sides of the fillets with vegetable oil and season both sides generously with salt and pepper.Place the salmon in the oiled baking dish skin-
side down. Season with salt and pepper then brush with the glaze. Cook for about 10 minutes, brush with remaining glaze and cook for another 5 minutes. Transfer to serving dish.Enjoy!

Share the post "Pieczony
łosoś w glazurze z
syropu klonowego i
musztardy francuskiej"


