Wykonanie
Dziś proponuję przepis na idealny weekendowy obiad. Soczysty
kurczak pieczony w całości w glazurze z sosu bbq z
syropem klonowym i
chilli. Jest to propozycja dla fanów słodkich
sosów z pikantnym akcentem. Wbrew pozorom jest danie bardzo łatwe do wykonania, jedynym wysiłkiem jest smarowanie
kurczaka od czasu do czasu sosem w trakcie pieczenia.Podałam go z warzywami pieczonymi z
parmezanem .Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:1
kurczak1
cebula pokrojona w ćwiartki2 ząbki
czosnkukilka gałązek
tymiankusól i
pieprzSkładniki na sos:3 łyżki
oleju3 ząbki
czosnku, posiekane1 średnia
czerwona cebula,pokrojona w kostkę2 szklanki passaty (
sosu pomidorowego)1/2 szklanki
syropu klonowego1/4 szklanki
octu jabłkowego1-2 łyżeczki mielonego
chilli (najlepiej wędzonego)1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Natrzyj
kurczaka solą i
pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, następnie nadziej go
cebulą,
czosnkiem i
tymiankiem.Wstaw go na ruszcie do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz 1 godzinę, przewracając go od czasu do czasu.W międzyczasie, w małym garnku rozgrzej
olej i włóż
czosnek i
cebulę. Smaż na małym ogniu, aż zaczną się karmelizować,około 10 minut.Następnie dodaj resztę składników sosu i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość na małym ogniu około 30 minut, lub do zmniejszenia się jego objętości o 1/4, często mieszając.Gdy lekko ostygnie przelej go do blendera i zmiksuj na gładki sos.Następnie, po godzinie pieczenia, zacznij co 10 minut smarować
kurczaka sosem, przewracając go piersiami do góry w połowie pieczenia. Całość pieczenia powinna trwać 1 h i 45 min.Podawaj z sosem do polania.Smacznego!

English versionRoasted Chicken with Maple Chipotle Barbeque Sauce(4 servings)Ingredients:1 chicken1 onion, cut into quarters2 cloves of garlicfew sprigs of thymesalt and pepperIngredients for the sauce:3 tablespoons oil3 cloves of garlic, chopped1 medium red onion, diced2 cups passata (tomato sauce)1/2 cup maple
syrup1/4 cup apple cider vinegar1-2 teaspoons ground chipotle powder (or
chilli)1 teaspoon ground black pepper1/2 teaspoon dried thyme1 teaspoon saltPreparation:Rub the chicken with salt and pepper inside and out, then stuff it with onion, garlic and thyme.Place it on the rack, in the preheated to 180 ° C oven and bake for 1 hour.Meanwhile, in a small saucepan heat the oil and add garlic and onions. Cook over low heat, until well softened and beginning to caramelize, about 10 minutes.Then add the rest of the sauce ingredients and mix thoroughly. Cook over medium low heat for about 30 minutes, or until reduced about 1/4 initial volume, stirring often.When cool, puree in a blender or food processor until smooth.Then, after 1 hour baking, start brushing the whole chicken with the barbeque sauce every 10 minutes, turning it breast
side up in the middle of baking. Baking the chicken from start to end should take 1 h and 45 min.
Serve with bbq sauce.Enjoy!

Share the post "
Kurczak w
sosie barbeque z
syropem klonowym i
chilli"



