Wykonanie
Tak na prawdę w książce „Real Food” Nigela Slatera, w której znalazłam ten przepis jego tytuł brzmi Roast New Potato Salad, jednak postanowiłam spolszczyć nazwę tego dania, gdyż u nas raczej nie podaje się
ziemniaków do obiadu w formie sałatki. Przynajmniej tam skąd pochodzę i mieszkam:) Ogólnie rzecz biorąc, są to
młode, pieczone
ziemniaki z lekkim dressingiem z
musztardy,
oliwy i
octu winnego ze sporą ilością
szczypiorku. Polecam to danie do wszystkich
mięs, szczególnie ,jak sam autor wskazuje w przedmowie, do
wołowiny i
kurczaka. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:500 g
młodych ziemniaków3 łyżki
oliwy z oliwek6 ząbków
czosnku, obranych i przeciśniętych przez praskęliście z 6 dużych gałązek
tymiankuSkładniki na dressing:1 łyżka
musztardy Dijon2 łyżki czerwonego
octu winnego60 ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka (lub więcej) posiekanego
szczypiorkuPrzygotowanie:Umyte
młode ziemniaki pokrój no dosyć grube plasterki. Wymieszaj je w misce z
oliwą,
czosnkiem,
tymiankiem i sporą szczyptą
soli i
pieprzu.Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 oC piekarnika na około 45 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Potrząśnij nimi od czasu do czasu aby nie przywarły do naczynia.Wyjmij je z piekarnika i przełóż do naczynia do podania.Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu i delikatnie
posól go i popieprz. Wymieszaj gorące
ziemniaki z dressingiem, zostaw na 10 minut i podawaj.Smacznego!

English versionRoast New Potato Salad(serves 4 as a
side dish)Ingredients:500 g new potatoes3 tablespoons
olive oil6 cloves garlic, peeled and crushedte leaves from 6 bushy springs of thymeFor the dressing:1 tablespoon Dijon
mustard2 tablespoons red
wine vinegar60 ml
olive oil1 teaspoon (or
more) chopped chivesPreparation:Cut the potatoes into thick slices. Toss them in a bowl wih the
olive oil, garlic, thyme and some salt and pepper,Scatter them in a baking dish and roast in an oven preheated to 200 oC until golden and tender. This will take a good 45 minutes. Shake them about a bit now and again so they do not stick.Remove from oven and tip into a salad bowl.
Whisk the dressing ingredients together with a grinding of salt and pepper. Toss the hot potatoes gently in the dressing, leave for ten minutes, then
serve.Enjoy!

Share the post "Pieczone
młode ziemniaki z dressingiem
musztardowym ze
szczypiorkiem"



