ßßß Cookit - przepis na Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Tak na prawdę w książce „Real Food” Nigela Slatera, w której znalazłam ten przepis jego tytuł brzmi Roast New Potato Salad, jednak postanowiłam spolszczyć nazwę tego dania, gdyż u nas raczej nie podaje się ziemniaków do obiadu w formie sałatki. Przynajmniej tam skąd pochodzę i mieszkam:) Ogólnie rzecz biorąc, są to młode, pieczone ziemniaki z lekkim dressingiem z musztardy, oliwy i octu winnego ze sporą ilością szczypiorku. Polecam to danie do wszystkich mięs, szczególnie ,jak sam autor wskazuje w przedmowie, do wołowiny i kurczaka. Polecam!
Scroll down for English
(4 porcje)
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku, obranych i przeciśniętych przez praskę
liście z 6 dużych gałązek tymianku
Składniki na dressing:
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki czerwonego octu winnego
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka (lub więcej) posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Umyte młode ziemniaki pokrój no dosyć grube plasterki. Wymieszaj je w misce z oliwą, czosnkiem, tymiankiem i sporą szczyptą soli i pieprzu.
Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 oC piekarnika na około 45 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Potrząśnij nimi od czasu do czasu aby nie przywarły do naczynia.
Wyjmij je z piekarnika i przełóż do naczynia do podania.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu i delikatnie posól go i popieprz. Wymieszaj gorące ziemniaki z dressingiem, zostaw na 10 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Roast New Potato Salad
(serves 4 as a side dish)
Ingredients:
500 g new potatoes
3 tablespoons olive oil
6 cloves garlic, peeled and crushed
te leaves from 6 bushy springs of thyme
For the dressing:
1 tablespoon Dijon mustard
2 tablespoons red wine vinegar
60 ml olive oil
1 teaspoon (or more) chopped chives
Preparation:
Cut the potatoes into thick slices. Toss them in a bowl wih the olive oil, garlic, thyme and some salt and pepper,
Scatter them in a baking dish and roast in an oven preheated to 200 oC until golden and tender. This will take a good 45 minutes. Shake them about a bit now and again so they do not stick.
Remove from oven and tip into a salad bowl.
Whisk the dressing ingredients together with a grinding of salt and pepper. Toss the hot potatoes gently in the dressing, leave for ten minutes, then serve.
Enjoy!
Share the post "Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem"
Źródło:http://karmelowy.pl/pieczone-mlode-ziemniaki-z-dressingiem-musztardowym-ze-szczypiorkiem