Wykonanie
Share the post "
Mięsne roladki z kremem
pieczarkowym Jamiego Olivera"Przedstawiam Wam kolejną pozycję z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować „-krem
pieczarkowy. Jest to danie,które można dodać dosłownie do wszystkiego, u mnie dzisiaj z
mięsnymi roladkami. Dodatek
chilli dodaje mu pikanterii, a
śmietanka delikatności. W połączeniu z
mięsem lub
rybami tworzy doskonałe i szybkie danie główne.
Mięsne roladki z kremem
pieczarkowym (4 porcje)Składniki na roladki:400 g
mielonego mięsa wieprzowego3 kromki
białego pieczywa bez skórki1/2 szklanki
mleka1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuok. 10 plastrów
wędzonego boczku, przekrojonych na pół
olej do smażeniawykałaczki4 plastry
wędzonego boczku,pokrojonego w kostkę1/2 świeżej
papryczki chilli pokrojonej w cienkie plasterki200 g
pieczarek,pokrojonych w plasterki4 gałązki świeżego
tymiankuok. 6 łyżek
śmietanki ( ja miałam 18%)
sól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie roladek:
Chleb pokrusz lub podziel na małe kawałki, przełóż do miseczki i nasącz
mlekiem.W średniej misce wymieszaj
mięso mielone z
solą,
czosnkiem i
pieprzem.Odcedź
chleb z
mleka i wmieszaj go dokładnie do
mięsa.Uformuj z masy
mięsnej kulki o średnicy około 2,5 cm i zawijaj je w plastry
boczku, zabezpieczając
polową wykałaczki przed rozwinięciem.Rozgrzej na dużej patelni
olej, włóż roladki i smaż około 20-25 min na średnim ogniu. Raz na jakiś czas przewracaj je, aby uniknąć przypalenia. Są gotowe, gdy z każdej strony będą pięknie zarumienione.Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz.Przygotowanie kremu
pieczarkowego:Na dużej patelni rozgrzej
olej i włóż
boczek. Smaż kilka minut, aż będzie złocisty i chrupiący.Następnie dodaj
chilli,
pieczarki,listki
tymianku i smaż kilka minut. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Gdy
pieczarki będą już podsmażone, dodaj
śmietankę, doprowadź sos do wrzenia i pozostaw na małym ogniu około minuty.Wyłóż na talerz razem z roladkami.Smacznego!

Share the post "
Mięsne roladki z kremem
pieczarkowym Jamiego Olivera"



