ßßß
Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami(4 porcje)Składniki:4 udka z kurczaka, ponacinane ostrym nożem1/2 szklanki mąki doprawionej solą i pieprzem2 łyżki oleju roślinnego450 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki1 duży ząbek czosnku, posiekany3/4 szklanki białego wytrawnego wina3/4 szklanki bulionu z kurczaka1 czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)1/2 szklanki startego parmezanu2 łyżki musztardy Dijon1/2 szklanki śmietanki 18%Przygotowanie:Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej.Włóż na nią obtoczonego w mące kurczaka i smaż do zarumienienia, około 5 minut z każdej strony. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.Włóż na patelnię grzyby wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut, aż grzyby lekko zmiękną.Następnie wlej bulion z kurczaka, wino i wsyp tymianek, wymieszaj zeskrobując wszelkie przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Włóż udka i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut (aż przestanie być surowy). Ponownie wyjmij kurczaka z patelni.Teraz wlej śmietankę, parmezan, musztardę Dijon, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, po czym włóż ponownie kurczaka ponownie do patelni. Podgrzej całość i podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:4 chicken legs, scored1/2 cup flour seasoned with salt and pepper2 tablespoons vegetable oil450 g chanterelles, bigger sliced in half1 large clove garlic, chopped3/4 cup white wine3/4 cup chicken stock1 heaping tablespoon chopped fresh thyme (or 2 teaspoons dry)1/2 cup Parmesan cheese2 tablespoons Dijon mustard1/2 cup creamPreparation:In a large skillet, heat oil on medium high heat.Dredge chicken in seasoned flour and sauté until golden brown, about 5 minutes on each side. Remove from pan and set aside.Add mushrooms and garlic to pan, saute for a few minutes until mushrooms are slightly limp.Next add chicken stock, white wine and thyme – scraping up all the bits in the bottom of the pan, add chicken back to pan and simmer for about 15-20 minutes (until cooked through). Remove chicken from pan.Add cream, Parmesan, dijon and salt and pepper to taste. Stir and cook until sauce is thick and add chicken back to pan to reheat and serve.Enjoy!
Share the post "Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet"


