Wykonanie
Share the post "
Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem/Asian style roast chicken with beer"Dziś przedstawiam przepis na przepyszne
udka z kurczaka w glazurze w stylu azjatyckim z dodatkiem
ciemnego piwa.
Mięso jest przez noc peklowane w słonej mieszance z
piwem, dzięki
czemu nabiera delikatności, charakterystycznego smaku i aromatu. Podałam je z
dynią w stylu azjatyckim . Polecam!Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki na solankę:3 szklanki
wody3 łyżki
soli350 ml
ciemnego piwa4
udka z kurczaka (lub 1 cały
kurczak , podzielony na części)Składniki na glazurę:1 szklanka
ciemnego piwa2/3 szklanki mirinu (lub
białego wina)¼ szklanki
sosu sojowego½ łyżeczki mielonego
chili1 łyżka
skrobi kukurydzianej lub
mąki kukurydzianej3 łyżki
mioduPrzygotowanie:W małym garnku wymieszaj
wodę z
solą i postaw go na średnim ogniu. Mieszaj zawartość tylko do rozpuszczenia się
soli, po czym wlej
piwo. Odstaw do schłodzenia przynajmniej do temperatury pokojowej.W dużej misce umieść
kurczaka, zalej go solanką i przykryj luźno folią. Włóż do lodówki na min. 3 godziny, jednak nie dłużej niż na 24 godziny.Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Wyłóż blaszkę do pieczenia (najlepiej z rusztem) folią aluminiową.W małym rondlu wymieszaj trzepaczką
piwo, mirin,
sos sojowy,
chilli,
skrobię kukurydzianą i
miód. Posta go na dużym ogniu, a jak zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, aż lekko zgęstnieje do konsystencji
syropu około 5 minut .Wyjmij
kurczaka z solanki, dokładnie go umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść
kurczaka na ruszcie i wysmaruj glazurą.Wstaw do piekarnika na 45 do 55 minut, smarując
kurczaka glazurą co 10-15 minut.Smacznego!

English versionAsian style roast chicken with beer(4 servings)Ingredients for the
brine:3 cups water3 tbs salt350 ml dark beer4 chicken leg quarters (or 1 whole roasting chicken, cut into quarters)Ingredients for the glaze:1 cup dark beer2/3 cup mirin¼ cup soy sauce½ tsp
chili powder1 tbs cornstarch3 tbs honeyPreparation:In a pot over medium high heat, add the water and the salt. Stir until salt has dissolved, remove from heat and add the beer. Stir until
brine is at room temperature or below.Add the chicken quarters to a large bowl.
Pour the
brine over the chicken, cover loosely with plastic wrap, refrigerate for 3 hours and up to 24 hours.Preheat oven to 220 oC. Cover a baking sheet with aluminum foil, place a
wire rack over the foil lined baking sheet.Add the stout, mirin, soy,
chili powder, cornstarch and honey,
whisk to combine. Add sauce pan to high heat, allow to boil until slightly reduced and thickened, about 5 minutes.Remove chicken from
brine, discard the
brine. Rinse the chicken well and pat dry. Place chicken on the
wire rack.Brush liberally with the glaze and roast at for 45 to 55 minutes, brush with glaze every 10-15 minutes.Enjoy!

Share the post "
Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem/Asian style roast chicken with beer"



