Wykonanie
Share the post "Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta"Zbliża się Sylwester i na pewno jeśli przygotowujecie imprezę u siebie w domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone
pomidory z
czosnkiem,
bazylią i
pietruszką, zapiekane z
mozzarellą i
parmezanem na chrupiącej
bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam!

Scroll down for recipe in EnglishKlasyczna włoska bruschetta(3-4 porcje)Składniki:1
bagietka, pokrojona w ukośne kromki2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki posiekanych listków
bazylii2
pomidory, pokrojone w drobną kostkę150 g startej na tarce
mozzarelli2 łyżki startego
parmezanuszczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj
pomidory,
czosnek,
sól,
pieprz,
pietruszkę i
bazylię.Wyłóż mieszankę na kromki
bagietki,
skrop oliwą, a następnie posyp
mozzarellą i
parmezanem.Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia się
sera. Podawaj natychmiast!Smacznego!

English versionClassic Italian bruschetta(2-4 servings)Ingredients:1 baguette, sliced2 tsp minced parsley2 cloves of garlic, minced2 tbsp basil, minced2 tomatoes, diced150 g shredded
mozzarella2 tbsp grated
parmesan cheesepinch of salt and pepperPreparation:Take your tomatoes, garlic, salt, pepper, parsley and basil and mix together in a bowl.Top the baguette slices with your tomato mixture, sprinkle with
olive oil, then top with
mozzarella and
parmesan.Bake in a 180 oC preheated oven for 8 minutes, then switch the oven to broil and bake another 4 minutes, or until the cheese starts to turn a little golden brown.Enjoy!Share the post "Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta"



