Wykonanie
Wszyscy kochamy jeść na ulicy ; )Toskańskie
owoce morza, uprażone jak frytki w papierowym rożku,Sopockie gofry z nutellą o 4 nad ranem,Nudle w Amsterdamie,
Bagietka prosto z paryskiej piekarniKażdy ma swoje kulinarne wspomnienia z podróży. Szczególnie gdy kończą się pieniądze i trzeba zamienić restauracje na chodnik lub ławkę.Czas na
absolutną klasykę street food'u- włoską piadinę.To po prostu placek z
wody i
mąki, zapieczony w
mozzarellą,
bazylią i
pomidorkami.Na dziś wersja ekspresowa- z pszenną tortillą zamiast klasycznego placka. *Dodatki:
mozzarella (1 na 2 osoby)kilka
pomidorków koktajlowychpestolistki
bazyliiew. prosciutto
sól,
pieprzJak to zrobić?
Na rozgrzaną patelnię z kroplą
oliwy kładziemy placek.Układamy dodatki.
Składamy na pół. Pieczemy z obu stron.
I już, proste prawda ?xoxo
*placek- mieszamy
mąkę z
wodą i szczyptą
soli, tak by powstało elastyczne ciasto. Ugniatamy je aż będzie plastyczne. Ręce lekko natłuszczamy
olwią, wyrabiamy jeszcze chwilkę. Rozwałkowujemy na okrągłe placuszki; )