ßßß Cookit - przepis na Loving street food: Piadina

Loving street food: Piadina

nazwa

Wykonanie

Wszyscy kochamy jeść na ulicy ; )
Toskańskie owoce morza, uprażone jak frytki w papierowym rożku,
Sopockie gofry z nutellą o 4 nad ranem,
Nudle w Amsterdamie,
Bagietka prosto z paryskiej piekarni
Każdy ma swoje kulinarne wspomnienia z podróży. Szczególnie gdy kończą się pieniądze i trzeba zamienić restauracje na chodnik lub ławkę.
Czas na absolutną klasykę street food'u- włoską piadinę.
To po prostu placek z wody i mąki, zapieczony w mozzarellą, bazylią i pomidorkami.
Na dziś wersja ekspresowa- z pszenną tortillą zamiast klasycznego placka. *
Dodatki:
mozzarella (1 na 2 osoby)
kilka pomidorków koktajlowych
pesto
listki bazylii
ew. prosciutto
sól, pieprz
Jak to zrobić?
Na rozgrzaną patelnię z kroplą oliwy kładziemy placek.Układamy dodatki.
Składamy na pół. Pieczemy z obu stron.
I już, proste prawda ?
xoxo
*placek- mieszamy mąkę z wodą i szczyptą soli, tak by powstało elastyczne ciasto. Ugniatamy je aż będzie plastyczne. Ręce lekko natłuszczamy olwią, wyrabiamy jeszcze chwilkę. Rozwałkowujemy na okrągłe placuszki; )
Źródło:http://perfectmelt.blogspot.com/2012/05/loving-street-food-piadina.html