Wykonanie
Jest to kolejny pomysł na bardzo smaczne i szybkie danie w stylu azjatyckim.
Mięso z
udek kurczaka w pysznym
sosie karmelowym, podany z azjatyckimi
ziemniakami i
fasolką szparagową gotowaną na parze. Przepis znalazłam w książce Billa Grangera „Simple Honest Food”. Polecam!Scroll down for EnglishKarmelowy
kurczak (4 porcje)Składniki:8 porcji
mięsa z udek, bez skórki, przekrojonych na pół4 łyżeczki
oleju1
czerwona cebula,pokrojona w plasterki3 ząbki
czosnku,pokrojone w plasterkimielony
czarny pieprz1/4 szklanki ciemnego
sosu sojowego1/2 szklanki jasnego,
brązowego cukru1/4 szklanki
sosu rybnegoPrzygotowanie:W misce wymieszaj
mięso kurczaka z
olejem.Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i smaż
mięso około 2 minut z jednej i minutę z drugiej strony, do zarumienienia. Przełóż je na talerz.Zmniejsz ogień do średniego i dolej trochę
oleju jeżeli to konieczne. Włóż
cebulę i
czosnek, i smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Włóż
kurczaka ponownie do patelni, popieprz go i wlej
sos sojowy. Całość wymieszaj, przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Zwiększ ogień ponownie do dużego, wsyp
cukier i wymieszaj. Gotuj przez 3-4 minuty, lub do momentu kiedy sos stanie się gęsty i w kolorze ciemnego karmelu, a
kurczak będzie gotowy.Dolej
sosu rybnego i wymieszaj. Wyłóż na talerze z dodatkami i podawaj. Ja dodatkowo posypałam prażonym
sezamem.Smacznego!

English versionCaramel Chicken (4 servings)Ingredients:8 chicken thigh fillets, skinless, chopped in half4 tsp oil1 red onion, sliced3 garlic cloves, slicedfreshly ground black pepper1/4 cup dark soy sauce1/2 cup soft, brown sugar1/4 cup fish saucePreparation:Place the chicken and oil in a bowl and toss to combine.Heat a large frying pan over a high heat until hot. Cook the chicken for 2 minutes on one
side until lightly brown, turn and cook for another minute. Remove from the pan.Reduce the het to medium and add a little extra oil if needed. Add the onion and garlic and cook for 5 minutes, stirring occasionally.Return the chicken to the pan, sprinkle liberally with black pepper, add the soy sauce and stir to combine. Cover the pan, reduce heat to low and cook 10 minutes, stirring occasionally.Increase the heat to high, add the sugar and stir to combine. Cook uncovered for 3-4 minutes, or until the sauce is rich, dark and
syrupy and the chicken is cooked.Add the fish sauce and stir to combine and
serve.Enjoy!


Share the post "Karmelowy
kurczak Billa Grangera"



