Wykonanie
Share the post "
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken"Przeglądając moją biblioteczkę kulinarną natknęłam się ostatnio na fajny przepis na
kurczaka w glazurze karmelowej w stylu azjatyckim i postanowiłam dać mu szansę:) Znalazłam go w książce jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera zatytułowanej „Simple, honest food”, którą zresztą gorąco polecam. Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego
kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste
mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo nam smakowało. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:8 nadudzi z
kurczaka bez skóry, przekrojonych na pół1 łyżka
oleju roślinnego1
czerwona cebula3 ząbki
czosnku, posiekane55 ml / 1/4 szklanki ciemnego
sosu sojowego110 g / 1/2 szklanki
brązowego cukru55 ml / 1/4 szklanki tajskiego
sosu rybnegougotowany
ryż do podaniaugotowane na parze warzywa do podaniaPrzygotowanie:Włóż
kurczaka do miski, dodaj
olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę
kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę
kurczaka.Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej
oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni
cebulę i
czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie
kurczaka, dopraw mielonym
pieprzem, wlej
sos sojowy i wymieszaj.Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj
cukier i wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje do konsystencji
syropu.Dodaj
sos rybny, wymieszaj po czym wyłóż na
kurczaka na talerze i podawaj z
ryżem i warzywami.Smacznego!

English versionCaramel chicken(4 servings)Ingredients:8 chicken thigh fillets, skinless, chopped in half1 tbsp vegetable oil1 red onion, sliced3 garlic cloves, sliced55ml/1/4 cup dark soy sauce110g/1/2 cup brown sugar55ml/1/4 cup Thai fish saucerice, to
servesteamed green vegetables, to
servePreparation:Place the chicken and oil in a bowl and toss to combine. Heat a large frying pan over a high heat until hot. Add half the chicken and cook for two minutes on one
side until lightly browned, turn and cook for another minute. Remove from the pan and repeat with the remaining chicken.Reduce the heat to medium and add a little extra oil if needed. Add the onion and garlic and cook for five minutes, stirring occasionally. Return the chicken to the pan, season liberally with black pepper, add the soy sauce and stir to combine.Cover the pan, reduce heat to low and cook for 10 minutes, stirring occasionally. Increase the heat to high, add the sugar and stir to combine. Cook uncovered for 3-4 minutes, or until the sauce is rich, dark and
syrupy.Add the fish sauce and stir to combine. Place in a serving dish and
serve with rice and green vegetables.Enjoy!

Share the post "
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken"



