ßßß Cookit - przepis na Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken

Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken"
Przeglądając moją biblioteczkę kulinarną natknęłam się ostatnio na fajny przepis na kurczaka w glazurze karmelowej w stylu azjatyckim i postanowiłam dać mu szansę:) Znalazłam go w książce jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera zatytułowanej „Simple, honest food”, którą zresztą gorąco polecam. Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo nam smakowało. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
8 nadudzi z kurczaka bez skóry, przekrojonych na pół
1 łyżka oleju roślinnego
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku, posiekane
55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru
55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego
ugotowany ryż do podania
ugotowane na parze warzywa do podania
Przygotowanie:
Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę kurczaka.
Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, wlej sos sojowy i wymieszaj.
Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu.
Dodaj sos rybny, wymieszaj po czym wyłóż na kurczaka na talerze i podawaj z ryżem i warzywami.
Smacznego!
English version
Caramel chicken
(4 servings)
Ingredients:
8 chicken thigh fillets, skinless, chopped in half
1 tbsp vegetable oil
1 red onion, sliced
3 garlic cloves, sliced
55ml/1/4 cup dark soy sauce
110g/1/2 cup brown sugar
55ml/1/4 cup Thai fish sauce
rice, to serve
steamed green vegetables, to serve
Preparation:
Place the chicken and oil in a bowl and toss to combine. Heat a large frying pan over a high heat until hot. Add half the chicken and cook for two minutes on one side until lightly browned, turn and cook for another minute. Remove from the pan and repeat with the remaining chicken.
Reduce the heat to medium and add a little extra oil if needed. Add the onion and garlic and cook for five minutes, stirring occasionally. Return the chicken to the pan, season liberally with black pepper, add the soy sauce and stir to combine.
Cover the pan, reduce heat to low and cook for 10 minutes, stirring occasionally. Increase the heat to high, add the sugar and stir to combine. Cook uncovered for 3-4 minutes, or until the sauce is rich, dark and syrupy.
Add the fish sauce and stir to combine. Place in a serving dish and serve with rice and green vegetables.
Enjoy!
Share the post "Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken"
Źródło:http://karmelowy.pl/kurczak-w-glazurze-karmelowej-caramel-chicken