Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejny przepis Michela Rouxa z jego książki „Jajka” na proste, aczkolwiek bardzo satysfakcjonujące i smaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą, postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem
ziół,
musztardy i
sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym
parmezanem:) Podana na smażonych na
maśle kromkach
chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie.Scroll down for recipe in English

Jajecznica na tostach(2 porcje)Składniki:4 cienkie kromki
chleba80 g
masła klarowanego40 g
masła4
jajka, roztrzepane1 łyżka
śmietanki 30-36%
sól i świeżo zmielony
pieprz1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżka posiekanej
natki pietruszki, plus ekstra do dekoracji1 łyżka posiekanego
szczypiorku30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego
sera żółtego)Przygotowanie:Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej
masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż
chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i
owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł.Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu
masło, wlej roztrzepane
jajka i smaż cały czas mieszając na małym ogniu. Po 3-4 minutach
jajka powinny być już usmażone, jeżeli lubisz bardziej ścięte, smaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia wmieszaj
śmietankę, dopraw
solą i
pieprzem i wmieszaj
musztardę,
zioła i
ser.Rozłóż tosty na talerze i wyłóż na nie jajecznicę. Posyp
pietruszką i podawaj.Smacznego!

English version(2 servings)Ingredients:4
thin slices of bread80 g clarified butter40 g butter4 eggs, beaten1 tbsp heavy creamsalt and freshly ground pepper1 tbsp Dijon
mustard1 tbsp parsley leaves, plus extra for garnish, chopped1 tbsp chives, chopped50 g Gruyere, choppedPreparation:Heat a pan with a clarified butter, place the pieces of bread onto the pan and toast on the both sides. Next cover with paper towels.Melt the butter in non-stick pan over low heat. Add the beaten eggs and consistently keep stirring them over
very low heat. They should scramble in about 3-4 minutes for runny eggs and 5-6 for slightly harder scrambled eggs. At the end of the cooking add the cream, salt and pepper and then stir in the
mustard, herbs and cheese.Divide the slices of bread evenly among two plates, overlapping them slightly. Place the eggs on top, garnish with
more parsley and
serve immediately.Enjoy!

Share the post "Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread"



