ßßß
Jajecznica na tostach(2 porcje)Składniki:4 cienkie kromki chleba80 g masła klarowanego40 g masła4 jajka, roztrzepane1 łyżka śmietanki 30-36%sól i świeżo zmielony pieprz1 łyżka musztardy Dijon1 łyżka posiekanej natki pietruszki, plus ekstra do dekoracji1 łyżka posiekanego szczypiorku30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego sera żółtego)Przygotowanie:Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł.Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu masło, wlej roztrzepane jajka i smaż cały czas mieszając na małym ogniu. Po 3-4 minutach jajka powinny być już usmażone, jeżeli lubisz bardziej ścięte, smaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia wmieszaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i wmieszaj musztardę, zioła i ser.Rozłóż tosty na talerze i wyłóż na nie jajecznicę. Posyp pietruszką i podawaj.Smacznego!
English version(2 servings)Ingredients:4 thin slices of bread80 g clarified butter40 g butter4 eggs, beaten1 tbsp heavy creamsalt and freshly ground pepper1 tbsp Dijon mustard1 tbsp parsley leaves, plus extra for garnish, chopped1 tbsp chives, chopped50 g Gruyere, choppedPreparation:Heat a pan with a clarified butter, place the pieces of bread onto the pan and toast on the both sides. Next cover with paper towels.Melt the butter in non-stick pan over low heat. Add the beaten eggs and consistently keep stirring them over very low heat. They should scramble in about 3-4 minutes for runny eggs and 5-6 for slightly harder scrambled eggs. At the end of the cooking add the cream, salt and pepper and then stir in the mustard, herbs and cheese.Divide the slices of bread evenly among two plates, overlapping them slightly. Place the eggs on top, garnish with more parsley and serve immediately.Enjoy!
Share the post "Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread"


