Wykonanie
Nadchodzi taki dzień w życiu każdego rodzica, gdy na pytanie: „Co zjesz na śniadanko?”, każdego ranka słyszy tę samą odpowiedź: „JAJO!”. Czasem uda się namówić dziecko na kanapkę z pasztetem, czy owsiankę, ale i tak najczęściej
JAJO wygrywa. Staram się urozmaicać jajeczne śniadania, robiąc np
jajko sadzone w kromce
chleba. Tak zwany Jednooki Joe to specjalność
śniadaniowa mojej mamy :)Składniki:2 kromki
chleba2
jajkaPęczek
szczypiorkuSólPieprzMasłoWykonanie:W każdej z kromek
chleba wykrajamy ze środka kółko. Można to zrobić nożem, lub małą okrągłą foremką, czy kieliszkiem.
Chleb smarujemy z obu stron
masłem i kładziemy na nagrzanej patelni, jak się zarumieni z jednej strony, odwracamy na drugą. Na patelnię dokładamy odrobinę
masła i wbijamy
jajka w taki sposób, żeby
żółtka znalazły się w wyciętych otworach. Doprawiamy do smaku
solą i odrobiną
pieprzu, posypujemy umytym, osuszonym, posiekanym
szczypiorkiem i smażymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do momentu aż
białko całkowicie się zetnie, a
żółtko jeszcze pozostanie płynne.
Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.Pierwszy posiłek na dobre rozpoczęcie dnia- śniadanie